×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/zadranova/public_html/images/galerije/https
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/galerije/https
15:17:27 | 21.12.2015

Mladi zadarski poduzetnik uz pomoć ZADRE NOVE dobio gotovo 90.000 kuna za ulaganje u razvoj svoje tvrtke

Nepovoljna poduzetnička klima jedan je od glavnih „krivaca“ za nedovoljna ulaganja u postojeće ili otvaranje novih tvrtki u Lijepoj našoj. No, našem mladom sugrađaninu ni takva situacija nije predstavljala problem kada se odlučio pokrenuti vlastiti posao.

Juraj Škontra, po struci magistar građevine, u prvoj polovici ove godine otvorio je malu tvrtku koja se bavi projektiranjem, nadzorom i graditeljstvom te zaposlio još dvojicu djelatnika. Ovdje je važno spomenuti još jednu značajnu stvar, a to je da su sva trojica mlađi od 30 godina. S obzirom da se radi o struci s kojim su vrlo lako mogli naći zaposlenje izvan granica Republike Hrvatske, ovaj pothvat još i više dobiva na važnosti.

U kratkom razdoblju svog postojanja njegova tvrtka „Total ing d.o.o“ ostvarila je suradnju te je za klijente imala i velike tvrtke iz područja telekomunikacija. Kako kaže Škontra cilj im je u bližoj budućnosti dio poslovanja bazirati na projektiranju, izgradnji i održavanju telekomunikacijskih mreža. Sljedećih nekoliko godina planiraju značajan rast poslovne aktivnosti temeljene na kapitalnoj investiciji u najavi za Grad Zadar, optika do kućnog praga (fiber to the home – FTTH) u kojoj je planirano sva kućanstva u Gradu spojiti na svjetlovodnu mrežu, umjesto sadašnje bakrene koja se gasi jer je neisplativa za održavanje. HT je već krenuo s kabelima sa svjetlovodnom niti prema većim zgradama na koju planira spojiti i sva manja kućanstva.

Kako bi se sve to moglo ostvariti potrebna su značajna financijska sredstva. No, Škontra je i za to pronašao rješenje uz pomoć Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE. Po otvaranju tvrtke počeo se, kako sam kaže, informirati o raznim mogućnostima financiranja u vidu nacionalnih i europskih poticaja. S obzirom da sam nije bio dovoljno upućen u sve mogućnosti savjet je potražio u ZADRI NOVOJ gdje ga je dočekala Sanja Peričić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije te ga uputila na Anu Cvitković, savjetnicu u Odjelu za provedbu EU projekata. Nakon što je odradila provjeru prihvatljivosti tvrtke i projekta, kako sam Škontra kaže, Ana Cvitković ga je usmjerila ne Poduzetnički impuls kojeg provodi Ministarstvo poduzetništva i obrta na natječaj „Jačanje konkurentnosti u uslužnim djelatnostima“. Riječ je o natječaju namijenjenom mikro poduzetnicima koji je proveden u srpanju ove godine, a kojim je bilo dostupno pet milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Tim natječajem tvrtke su mogle dobiti do 75% ukupno prihvatljivih troškova projekta. „Nakon što je utvrđeno kako udovoljavam uvjetima odlučio sam se i prijaviti na Poduzetnički impuls. S obzirom da nisam imao iskustva sa pisanjem projektnih prijedloga u ZADRI NOVOJ sam imao podršku u cjelokupnom osmišljavanju projektnog prijedloga. Tijekom izrade projektne prijave gospođa Ana Cvitković cijelo vrijeme me pratila te davala sugestije na koji način to najbolje napraviti i zbog toga sam joj iznimno zahvalan“ – navodi Škontra.

Potvrdu da se sav taj trud i isplatio dobio je nedavno kada je išao potpisati ugovor vrijedan 118.619,56 kn od čega 88.964,67 kuna bespovratnih sredstava. Naime, njegov projekt jedan je od 36 odobrenih projekata u sklopu natječaja „Jačanje konkurentnosti u uslužnim djelatnostima“ od 378 ukupno prijavljenih projekata. Sredstva su to kojima će se nabaviti oprema potrebna za rad (uređaji koji se koriste kod polaganja ili uvlačenja te spajanja i ispitivanja svjetlovodnih kabela). Navedena oprema će se koristiti na projektu dovođenja optike do kućnog praga (FTTH), na kojem tvrtka radi i sada zajedno sa partner tvrtkom. S obzirom da su dvije tvrtke koje su se bavile istom djelatnošću na istom području propale, „Total ing“ planira preuzeti dio tržišta te se planiranom investicijom dovesti u povoljan položaj.

Za sam kraj Škontra ističe kako očekuje porast obima posla jer bi mogli odrađivati i dio uvlačenja svjetlovodnih kabela kao i spajanja te mjerenja svjetlovodnih niti, a isto je u najavi kao kapitalna investicija u Gradu Zadru, s predviđenim ulaganjima Grada i partnera do 150 mil. kuna.

{gallery}galerije/https://www.zadra.hr/uncategorized/mladi-zadarski-podueztnik-uz-pomoc-zadre-nove-dobio-gotovo-90-000-kuna-za-ulaganje-u-razvoj-svoje-tvrtke{/gallery}
Poslijednja izmjena dana 26.06.2019