15:17:14 | 13.01.2016

Održan drugi sastanak Partnerskog vijeća za izradu Strategije razvoja urbanog područja Zadar do 2020.

U Gradskoj vijećnici Grada Zadra, 13. siječnja 2016., s početkom u 10:00 sati održan je drugi sastanak Partnerskog vijeća za izradu Strategije razvoja urbanog područja (SRUP-a) Zadar do 2020. godine.

Sastanak su predvodili ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, gospođa Sanja Peričić, pročelnik UO za europske fondove Grada Zadra, gospodin Šime Erlić, zamjenica ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, gospođa Marica Babić te gospođa Dinka Bujas iz tvrtke Urbanex zadužene za izradu Strategije.
Nakon pozdravne riječi gospodina Šime Erlića, gospođa Sanja Peričić utvrdila je postojanje kvoruma potrebnog za nastavak sastanka te dala na glasanje zapisnik sa prvog sastanka Partnerskog vijeća. Nakon što je zapisnik jednoglasno usvojen riječ je prepustila profesoru Josipu Faričiću sa zadarskog Sveučilišta.

Profesor Faričić upoznao je prisutne sa analizom stanja u kontekstu obuhvata urbanog područja Grada Zadra odnosno okosnicom do sada obavljenog posla. Istaknuo je značenje jedne ovakve Strategije za Grad Zadar i njegovo urbano područje.
Strategija razvoja urbanog područja (SRUP-a) Zadar do 2020. predstavlja prvenstveno multi – sektorski strateški okvir kojim se planira razvoj urbanog područja kao cjeline unutar jasno definiranog vremenskog razdoblja.

Gospođa Marica Babić iz ZADRE NOVE predstavila je Vijeću presjek do sada odrađenih aktivnosti i način na koji su odrađene. Osnivanje Partnerskog vijeća bio je jedan od prvih koraka, kao i ugovaranje ex – ante evaluatora za kojeg je odabran profesor Josip Faričić. Strateška procjena utjecaja na okoliš još je jedan dokument koji zakonski mora biti ugovoren i odrađen kao i Komunikacijska strategija.
Obzirom da je partnerski pristup ključan za uspješnu izradu ovog dokumenta potrebno je sudjelovanje svih dionika razvoja na izradi SRUP-a do čega se posebno držalo. U skladu s tim, kroz održane fokus grupe, radne skupine i intervuje, svoj doprinos Strategiji dalo je 250 kompetentnih dionika sa urbanog područja Zadar

Europska komisija predvidjela je iznos za Integrirana teritorijalna ulaganja od ukupno 345 milijuna eura za područje Hrvatske. Potencijalni korisnici tih sredstava su 7 urbanih aglomeracija/područja: Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Slavonski Brod i Pula. Riječ je o gradovima i njihovim okolicama koje imaju više od 50.000 stanovnika.
Cilj Partnerskog vijeća je izrada što kvalitetnije Strategije koja bi osigurala gradu Zadru i njegovoj urbanoj okolici status urbanog područja što bi mu omogućilo korištenje dijela sredstava namijenjenih Republici Hrvatskoj. Izrada kvalitetne Strategije predstavlja preduvjet za korištenje mehanizama Integriranih teritorijalnih ulaganja.

Gospođa Dinka Bujas iz tvrtke Urbanex predstavila je prisutnima analizu stanja i SWOT analizu te istaknula kao primjer dobre prakse francuski grad Lille koji je izgradnjom stanice transeuropske željeznice doživio značajan ekonomski procvat što je prethodno bilo predviđeno Strategijom. Gospođa Bujas najavila je i daljnje korake i metode u izradi Strategije.
Po završetku izlaganja gospođe Bujas riječ je ponovno preuzela gospođa Peričić koja je dala na glasanje predstavljene dokumente: osnovnu i SWOT analizu. Dokumenti su jednoglasno usvojeni uz dopunu koja će biti dostavljena iz Zračne luke Zadar.
Gospođa Peričić zahvalila se prisutnima na sudjelovanju na sastanku i najavila planirani završetak Strategije za dva do tri mjeseca.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019