15:16:50 | 05.02.2016

KALI: Održana osnivačka skupština za FLAG „Plodovi mora“

Novoosnovana lokalna inicijativa „Plodovi mora“ obuhvaća područje općina Kali, Preko, Kukljica i Sali, te Grada Zadra sa pripadajućim naseljima.

Osnivačka skupština lokalne akcijske skupine u ribarstvu – „Plodovi mora“ održana je u četvrtak 4. veljače, u 12 sati u Općinskoj vijećnici u Kalima.

Lokalna skupina u ribarstvu partnerstvo je gospodarskog, civilnog i javnog sektora, a po pravnom statusu je udruga. Osniva se radi povećanja zaposlenosti i teritorijalne kohezije. Novoosnovana udruga „Plodovi mora“ zasad okuplja osamnaest članica – osnivača, a sjedište joj je u Kalima.

Prostorno obuhvaća područje općina Kali, Preko, Kukljica i Sali, te Grada Zadra i zadarskih otoka sa svim pripadajućim naseljima. Među članicama su još poznate ribarske zadruge, tvrtke i obrti poput Kali tune, Cromarisa i Mardešića, te civilne udruge s područja grada Zadra i zadarskih otoka – Otočni sabor, Eko Zadar i druge.

Pet jedinica lokalne samouprave među osnivačima ujedno je i minimalni broj za osnivanje i dobivanje statusa FLAG-a (Lokalne akcijske skupine u ribarstvu). Ribarstveno područje mora imati više od 10 tisuća, a manje od 150 tisuća stanovnika, što je uvjet koji sa svojih 80-ak tisuća stanovnika FLAG „Plodovi mora“ također ispunjavaju.

Za predsjednika udruge na Skupštini je izabran Šime Kosor iz Ribarske zadruge Omega 3, a za voditeljicu Nina Mrkonja, oboje jednoglasno podržani.

Prijava na natječaj otvoren do 1. ožujka

Nakon osnivačke skupštine udruga još mora proći registraciju kod Ureda državne uprave u Zadru, a sve kako bi se uspjela prijaviti na natječaj za „Pripremnu potporu“ koji je otvoren do 1. ožujka 2016. Udrugu tako narednih dana očekuje ubrzana priprema potrebne dokumentacije.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019