15:16:48 | 05.02.2016

Podrška razvoju Centara kompetencija

Fond: Europski fond za regionalni razvoj

Operativni program: OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Tip natječaja: Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva)

Status: najava

Nadležno tijelo: Ministarstvo gospodarstva

Područje: istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije

Sažetak: Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga (sa modalitetom trajnog poziva) za podršku razvoju Centara kompetencija provodit će se u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Prioritet 1- Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija; Investicijski prioritet 1b – Promicanje poslovnih ulaganja u inovacijama i istraživanjima te razvoj veza i sinergija između poduzeća, istraživačko razvojnih centara i visokog obrazovanja, Specifični cilj 1.b.2. Povećanje aktivnosti istraživanja i razvoja poslovnog sektora kroz stvaranje povoljnog inovacijskog okruženja.

S obzirom da se radi o ograničenom postupku kroz Poziv za iskaz interesa za ispunjavanje kriterija za prijavu na Ograničeni poziv bit će odabrani Prijavitelji koji će imati pravo javljanja na Ograničeni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku razvoju Centara kompetencija.

Temeljem Poziva bit će dodijeljene potpore za razvoj Centara kompetencija i povezanih projekata istraživanja, razvoja i inovacija čime će se povećavati aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija u poslovnom sektoru u okviru tematskih i pod-tematskih  prioritetnih područja Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske kroz.

Temeljem donesenog Programa potpora državne potpore temeljem ovog Poziva bit će:
–           potpore za projekte istraživanja i razvoja temeljem članka 25. Uredbe Komisije (EU) br. 651/2014 od 17. lipnja 2014. o ocjenjivanju određenih kategorija potpora spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora,
–           potpore za ulaganje u istraživačku infrastrukturu kojom upravljaju Centri kompetencija, na koje se odnosi članak 26. Uredbe Komisije (EU) br. 651/2014 od 17. lipnja 2014. o ocjenjivanju određenih kategorija potpora spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora,
–           potpore za inovacijske klastere na koje se odnosi članak 27. Uredbe Komisije (EU) br. 651/2014 od 17. lipnja 2014. o ocjenjivanju određenih kategorija potpora spojivima s unutarnjim tržištem u primjeni članaka 107. i 108. Ugovora.

Centri kompetencija (CEKOM-i) mogu biti uspostavljeni kroz tri organizacijska modela:
U Modelu 1. A. CEKOM je organizacija za istraživanje i širenje znanja (izuzev javnih znanstvenih organizacija upisanih u Upisnik znanstvenih organizacija) koja ima učinkovitu suradnju sa najmanje dva poduzetnika i po potrebi jednom ili više organizacija za istraživanje i širenje znanja na projektima istraživanja i razvoja.
U Modelu 1. B. CEKOM je Konzorcij između najmanje dva  poduzetnika i jedne ili više javnih znanstvenih organizacija upisanih u Upisnik znanstvenih organizacija koji imaju učinkovitu suradnju na projektima istraživanja i razvoja.
U Modelu 2. CEKOM je Inovacijski klaster koji uključuje  najmanje tri poduzetnika i po potrebi jednu ili više organizacija za istraživanje i širenje znanja koji imaju učinkovitu suradnju na projektima istraživanja i razvoja.
U Modelu 3. CEKOM je pravni subjekt koji upravlja istraživačkom infrastrukturom

Prihvatljivi prijavitelji sukladno predviđenim modelima CEKOM-a su sljedeći:
Model 1. A. Prihvatljiv prijavitelj je organizacija za istraživanje i širenje znanja (izuzev javnih znanstvenih organizacija upisanih u Registar znanstvenih organizacija) koja je registrirana u Republici Hrvatskoj.
Model 1. B. Prihvatljiv prijavitelj je poduzetnik koji je ovlašteni punomoćnik Konzorcija koji ima sjedište, odnosno poslovnu jedinicu ili podružnicu u Republici Hrvatskoj.
Model 2. Prihvatljiv prijavitelj je poduzetnik koji vodi Inovacijski klaster (organizacija klastera) koji ima sjedište, odnosno poslovnu jedinicu ili podružnicu u Republici Hrvatskoj.
Model 3. Prihvatljiv prijavitelj je pravni subjekt (isključujući poduzetnike) koji ulaže u istraživačku infrastrukturu i ima sjedište, odnosno poslovnu jedinicu ili podružnicu u Republici Hrvatskoj.
Prihvatljiv prijavitelj u sva tri modela CEKOMA mora biti član hrvatskog klastera konkurentnosti – dokazuje se potvrdom da je prijavitelj postao član jednog ili više hrvatskih klastera konkurentnosti.

Prihvatljivi partneri u 1.a i 1.b i 2. modelu CEKOM-a su poduzetnici, javne znanstvene organizacije upisane u Upisnik znanstvenih organizacija i ostale organizacije za istraživanje i širenje znanja. Prihvatljivi Partneri su poduzetnici i organizacije za istraživanje i širenje znanja koji imaju potpisan Ugovor o konzorciju u cilju učinkovite suradnje na projektima istraživanja i razvoja.

Za dodjelu potpora iz ovog Poziva u Državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana su sredstva u iznosu od 105.000.000,00 EUR*. Najniža vrijednost potpore koji se može dodijeliti projektu je1.000.000,00 EUR*, dok najviša vrijednost potpore koja se može dodijeliti projektu iznosi15.000.000,00 EUR*.

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću provedeno je u periodu od 23. srpnja 2015. do 21. kolovoza 2015., te je objavljeno izviješće o provedenom savjetovanju na mrežnim stranicama središnjeg državnog portala e-Savjetovanja.

Javna objava pred-odabira očekuje se krajem prvog kvartala 2016. godine.

* Iznosi će biti izraženi u HRK, izračunato po Inforeuro tečaju na dan objave Poziva

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019