15:16:38 | 15.02.2016

U SKLOPU PROJEKTA “STEP FORWARD” ODRŽANI SU FORUMI ZA IZRADU IMPLEMENTACIJSKOG PLANA STRATEGIJE RAZVOJA LJUDSKIH POTENCIJALA ZADARSKE ŽUPANIJE 2014.-2020.

U sklopu provedbe projekta “STEP FORWARD – Korak naprijed u jačanju kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Zadarske županije”, financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, provodi se projektna aktivnosti 4.3 Organizacija foruma za izradu Implementacijskog plana SRLJPZŽ.

Zbog značajne uloge koju ovaj dokument ima u gospodarskom i cjelokupnom razvoju ljudskih potencijala na području Zadarske županije, vrlo je važna i njegova uspješna provedba. Proces uspješne provedbe Strategije zahtijeva kvalitetno izrađen implementacijski okvir zbog čega su u razdoblju od 22.1.2016 do 12.2.2016. godine organizirani sastanci četiri foruma na temu izrade navedenog plana.

Na sastancima foruma okupili su se članovi Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Zadarske županije, kao i svi ključni sudionici iz područja civilnog sektora, zapošljavanja, obrazovanja i socijalnog uključivanja. Sudionici su kroz konstruktivnu i argumentiranu raspravu dali svoje prijedloge za kreiranje strukture i sadržaja Implementacijskog plana Strategije razvoja ljudskih potencijala Zadarske županije 2014.-2020. koji će izložiti institucionalni, financijski i vremenski okvir provedbe Strategije te detaljno objasniti proces prikupljanja i vrednovanja razvojnih projekata i inicijativa s područja razvoja ljudskih potencijala i zapošljavanja na razini Zadarske županije. U konačnici će ovaj Implementacijski plan rezultirati učinkovitijom i efikasnijom upotrebom dostupnih izvora financiranja.

Osim prikupljanja ulaznih podataka za izradu Implementacijskog plana, na forumima se također raspravljalo o provedenoj analizi lokalnog tržišta rada, a koja je također provedena u sklopu projekta „STEP FORWARD“.

U situaciji kada je nezaposlenost, kako u državi, tako i u županiji, sve veća, posebna pažnja mora se pokloniti rješavanju ovog gorućeg pitanja. Projektom „STEP FORWARD“, u sklopu kojeg je provedeno istraživanje lokalnog tržišta rada u Zadarskoj županiji, a čiji rezultat su izrađeni standardi zanimanja za sljedeća pilot zanimanja (kuhar, komercijalist, recepcioner, mehaničar u održavanju, menadžer u turizmu), radi se upravo na tome – nastoji se dati doprinos rješavanju ovog ključnog problema.

Projektni tim se nada kako će svojim radom doprinijeti usuglašavanju između potreba tržista rada i ponude radne snage koju nude obrazovne institucije. Krajnji cilj je osposobiti mlade ljude koji će, po zavšetku školovanja, u potpunosti odgovarati potrebama tržišta rada na način da će biti posve sposobni obavljati posao za koji su se školovali što, u ovom trenutku, nažalost, nije situacija.

Također, na ovaj način nastoji se izbjeći i odlazak mladih ljudi iz Zadarske županije što bi se u velikoj mjeri postiglo ukoliko bi im se osigurao posao.

Jasno je da se radi o začaranom krugu, no uočeni su ključni problemi na kojima, među ostalima, radi i cijeli tim projekta „STEP FORWARD“.

Zaključci s foruma bit će implementirani u izradi finalnog oblika Implementacijskog plana Strategije razvoja ljudskih potencijala, a čija će izrada biti gotova do kraja provedbe projekta „STEP FORWARD“.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019