16:16:01 | 11.04.2016

Vlada usvojila Strategiju pametne specijalizacije RH za razdoblje 2016. – 2020.

Vlada Republike Hrvatske je na 12. sjednici održanoj 30. ožujka 2016. donijela Odluku o donošenju Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine i usvajanju Akcijskog plana za provedbu navedene Strategije za razdoblje od 2016. do 2017. godine.

Strategija pametne specijalizacije je obvezujući preduvjet za povlačenje sredstva iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova za Tematski cilj 1 Jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija te se njenim usvajanjem za Republiku Hrvatsku otključavaju alocirana sredstva u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu od 664 milijuna eura, koja će biti usmjerena na poticanje znanstvene izvrsnosti i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije.

Strategija pametne specijalizacije rezultat je višegodišnjeg rada Ministarstva gospodarstva kao glavnog koordinatora njezine izrade. Sam strateški okvir krojen je prvenstveno prema potrebama hrvatskog gospodarstva, a sama izrada uključivala je obvezno partnerstvo predstavnika poslovnog sektora, akademske zajednice, lokalne i regionalne samouprave, agencija, središnjih tijela državne uprave te svih ostalih relevantnih dionika koji su dali svoj doprinos. Upravo je taj proces „poduzetničkog otkrivanja“, kao osnovnu metodu u izradi pametne specijalizacije, pohvalila i sama Europska Komisija. Zajedničkim naporima određeni su ciljevi i prioritetne aktivnosti vezane uz ulaganja u istraživanje i razvoj kao i komercijalizaciju inovacija te su identificirana sljedeća tematska prioritetna područja za ulaganja i daljnji razvoj hrvatskog gospodarstva:

  • Zdravlje i kvaliteta života
  • Energija i održivi okoliš
  • Promet i mobilnost
  • Sigurnost
  • Hrana i bioekonomija

Krajnji ciljevi Strategije pametne specijalizacije su poticanje gospodarskog rasta, povećana ulaganja poslovnog sektora u istraživanje i razvoj, odgovori na trenutačne društvene izazove koji su pred Europom i svijetom te naravno otvaranje novih radnih mjesta, pogotovo onih visoko kvalificiranih. Poseban fokus se stavlja na učinkovitu suradnju gospodarskog i znanstveno-istraživačkog sektora unutar područja gdje Republika Hrvatska ima najveći potencijal za pametan, uključiv i održiv rast temeljen na njenim prednostima i potencijalima za napredak i izvrsnost.

Nakon usvajanja Strategije uslijedit će objava već najavljenih natječaja Ministarstva gospodarstava namijenjenih za aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija: „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – IRI“ i „Podrška razvoju centara kompetencija – CEKOM”. Navedeni natječaji uz otvaranje korištenja sredstava ESI fondova, usmjerenih prvenstveno prema poslovnom sektoru, potaknut će inovativnost i suradnju svih dionika inovacijskog sustava u cilju stvaranja novih proizvoda i usluga po kojima će RH biti prepoznatljiva u svjetskim okvirima. Izuzev navedenih natječaja, Strategijom je definiran strateški i upravljački okvir za unaprjeđenje nacionalnog inovacijskog sustava, što se dodatno planira podržavati i kroz dva strateška projekta Ministarstva gospodarstva: Strateški projekt za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i razvoj tematskih inovacijskih platformi i Strateški projekt za podršku inicijativa klastera konkurentnosti.

Osim što će se navedenim natječajima i strateškim projektima osigurati učinkovitiji sustav podrške i upravljanja inovacijama, nastavit će se i osnažiti metoda „poduzetničkog otkrivanja“ kao kontinuitet procesa pametne specijalizacije te dodatno ojačati povezanost i uključenost svih dionika inovacijskog sustava na tzv.triple helix principu (poslovnog i znanstveno-istraživačkog sektora te tijela lokalne i regionalne samouprave i državne uprave).

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019