15:13:32 | 14.11.2016

Sastanak ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa županima i regionalnim koordinatorima

Vukovar, 10. studenoga 2016. godine

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijele Žalac, 10. studenog 2016. godine u Vukovaru održala je sastanak na kojem je okupila župane i regionalne koordinatore kako bi im predstavila novi smjer u upravljanju regionalnim razvojem Republike Hrvatske i fondovima Europske unije. Sastanku su prisustvovale i predstavnice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE ravnateljica Sanja Peričić i Valentina Knežević.

Ministrica Žalac najavila je kako će se do početka 2018. godine izmijeniti zakonske regulative u Hrvatskoj kako bi se osigurala funkcionalna i u proračunu utemeljena regionalna razvojna politika i sustavno upravljanje razvojem. Pomoću zakonskih izmjena uspostavit će se i dobro uređen sustav za upravljanje EU fondovima te bolja suradnja na regionalnoj i lokalnoj razini, što će ubrzati povlačenje EU sredstava. Na sastanku se također razgovaralo o pojednostavljenju sustava i procedura, s posebnim naglaskom na olakšanu i bržu proceduru predfinanciranja projekata i objave natječaja.
Sastanci sa županima i regionalnim koordinatorima održavat će se svaki mjesec kako bi svi sudionici bili upoznati s problemima i preprekama s kojima se susreće regionalna samouprava te kako bi se ojačala suradnja na regionalnoj i lokalnoj razini, a sve u svrhu povećanja apsorpcije sredstava iz EU fondova.

„Ministarstvo nije otok sam za sebe i od sada će osluškivati “teren” i biti pouzdan partner svim korisnicima EU sredstava. Zajedničkim radom i suradnjom uredit ćemo sustav i ubrzati objavu natječaja kako bi u što većoj mjeri iskoristili sve ono što je na raspolaganju Hrvatskoj iz EU fondova“, izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019