15:13:22 | 15.11.2016

Projekt „LOCATIONS“ pokušava odgovoriti na izazove kruzerskog turizma

Ideja projekta „LOCATIONS“ proizašla je iz potrebe pojedinih gradova, koji su kruzerske destinacije, da se identificira zajedničko rješenje kako bi se ublažio negativan utjecaj, koji kruzerski turizam ima na okoliš, urbanu mobilnost te samu kvalitetu življenja. Obzirom na to, cilj projekta je potaknuti relevantne dionike projekta na kreiranje Planova za nisko-ugljični transport i mobilnost (Low-Carbon Transport and mobility Plans – LCTPs) sa specifičnim mjerama usmjerenima prema putničkom i teretnom prometu povezanom s dolascima kruzera, a s ciljem smanjenja prometnih gužvi te zagađenja okoliša.

U sklopu projekta „LOCATIONS“, u Zadru će se provesti pilot testiranje operativnog modela za razvoj nisko-ugljičnog transportnog sustava, u trajanju od 21 mjeseca. Od novoosmišljenog operativnog modela korist će imati građani grada Zadra, u smislu stvaranja što održivijeg prometa unutar grada, kao kruzerske destinacije te kruzerski putnici, u smislu poboljšavanja njihovih osobnih doživljaja.

Projekt „LOCATIONS“ (Low Carbon Transport in Cruise Destination Cities) odabran je za sufinanciranje iz Programa Interreg Mediterranean. Njegova provedba je započela 1. studenog 2016. godine i trajat će do 31. listopada 2019. godine (ukupno 36 mjeseci). Vodeći partner projekta je AREA Science park iz Italije te su u provedbu uključena još po 2 projektna partnera iz Italije, Španjolske, Portugala i Albanije te 3 iz Hrvatske. Hrvatski projektni partneri su Regionalna energetska agencija Kvarner, Lučka uprava Rijeka te Grad Zadar, dok su pridruženi hrvatski partneri Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Lučka uprava Zadar. Ukupni budžet projekta je 3.012.605,75 EUR, a budžet Grada Zadra iznosi 145.730,00 EUR.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019