15:13:05 | 23.11.2016

ZADRA NOVA započinje sa provedbom projekta Mobilitas čiji je cilj smanjiti potrošnju CO2 tijekom turističke sezone

Izazov intenzivnog turizma te opterećenja  prometne infrastrukture i mobilnost koji ga posljedično prate, povezao je deset institucija iz sedam zemalja (Slovenija, Hrvatska, Italija, Francuska, Malta, Grčka i Cipar) u tridesetomjesečni projekt Mobilitas, nositelja provedbenih aktivnosti Regionalnog centra Koper. Projekt će biti sufinanciran iz sredstava programa transnacionalne suradnje INTERREG MEDITERAN u iznosu od 2,098,087.10 €,  85% ukupne vrijednosti projekta.

Dobro nam poznati problemi koji se naročito odražavaju tijekom ljetne sezone u vidu prometnih gužvi, buke, prekapacitiranosti turističkih i povijesnih znamenitosti te popratno povećanje zagađenja okoliša, pokušat će se umanjiti provedbom grupe pilot aktivnosti u izvedbi projektnog tima ZADRE NOVE.

Projektom  je predviđeno postavljanje i promocija električnih vozila (e-bicikli, e-skuteri, e-autobusi, e-auti) namijenjenih turističkoj uporabi diljem Zadarske županije te pripadajućih stanica za punjenje u cilju redukcije potrošnje CO2 tijekom turističke sezone. Posebna pozornost obratit će se poticanju ekonomije dijeljenja (bicikli, auti, transportne usluge po potrebi) u svrhu smanjenja vozila na prometnicama, a posljedično i prometnih gužvi.

Primjena suvremenih tehnologija naša je svakodnevnica te će se finalnom pilot aktivnošću projekta izraditi aplikacija koja će objediniti praćenje stanja na prometnicama u stvarnom vremenu, pružiti informacije o dostupnim samoodrživim oblicima transporta (javni prijevoz, bicikli, pješačke zone, najam električnih vozila i sl.), i povezati lokalnu samoupravu sa turističkim dionicima na području Zadarske županije, u svrhu pružanja ključnih informacija o smještajnim kapacitetima i turističkim aktualnostima gostima ali i lokalnom stanovništvu .

Uz navedene pilot aktivnosti, tijekom projekta bit će izrađeni dokumenti koji će omogućiti adekvatnu implementaciju održive turističke mobilnosti te putem osmišljenih scenarija povećati svjesnost o neizbježnim posljedicama „statusa quo“.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019