15:12:45 | 29.11.2016

Uspješno završen projekt Blue SKILLS ”Improving skills and knowledge through the integration of VET systems for Blue Growth and Tourism Development” pod vodstvom ZADRE NOVE

S ciljem jačanja integracije sustava obrazovanja i strukovnog osposobljavanja na jadranskom području kroz usklađivanje različitih obrazovnih sustava uspješno je proveden projekt „Blue SKILLS“.

Ovaj 720.190,00 € vrijedan projekt u djelo je provela Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA uz pomoć međunarodnih partnera: Regije Abruzzo, Regije Marchè, AULEDA – lokalne gospodarske razvojne agencije iz Albanije, Zavoda za školstvo Crne Gore, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, L’Aquile te Regije Friuli Venezia Giulia kao projektnog suradnika. Nositelj projekta je Informest – Regionalna agencija za razvoj regije Friuli Venezia Giulia.

ZADRA NOVA je temeljem projekta dobila sredstva u iznosu od 77.988,00 €. Projekt je započeo s provedbom 1. lipnja 2016. godine, a traje do 30. studenog 2016. godine.

Uspješni rezultati rada na ovom projektu, financiranom iz programa IPA Adriatic 2007-2013.,   predstavljeni su 28. studenog 2016. godine u Impact – Europskom centru za međusektorsku suradnju, pod nazivom ”Perspektive obrazovanja i tržišta rada u sektoru pomorstva i turizma”.

Tom prilikom istaknuto je kako je strategija projekta olakšati komunikaciju između obrazovnog sustava i proizvodnog sektora, počevši od školskog sustava pa sve do sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, posebice u sektorima nautičkih i pomorskih tehnologija te turizma. Osim toga projekt za cilj ima osnažiti sustav strukovnog obrazovanja na Jadransko-jonskom području u pomorskom/nautičkom i turističkom sektoru što se planira učiniti kroz pružanje podrške harmonizaciji obrazovnog sustava i stručne prakse u Jadransko-jonskoj makroregiji, ali i mobilnosti znanja i kreiranju profesionalnih puteva s ciljem podrške strateški važnim sektorima na Jadransko-jonskom području.

Projekt „Blue SKILLS“ predstavlja nadogradnju iskustva stečenog u projektu KEPASS koji je kroz 36 mjeseci provedbe osigurao mogućnost tromjesečne mobilnosti u jadranskom području za učenike srednjih škola iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije. U projekt je bilo uključeno 28 škola, 40 profesora i 103 učenika.

Projekt Blue SKILLS nastavlja priču započetu s prethodno navedenim projektom i to kroz rad sa ciljanim skupinama projekta, a to su učenici srednjih škola te edukacijski centri pomorskog i turističkog sektora.

Naime, svaki partner na projektu imao je priliku  izabrati  dvije škole, jednu iz pomorskog  i jednu iz turističkog sektora čime je na kraju u projekt uključeno 14 škola.

U sklopu projekta  organizirane su dvije radionice radnih grupa, jedna u Herceg Novom, Crna Gora te druga u Vlorё, Albanija. Profesori Pomorske škole Zadar i Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar sudjelovali su u stvaranju Studije izvodljivosti koja predstavlja temelj za mobilnost učenika srednjih škola navedenih sektora.

Kao projektni rezultat predstavljena je Studija izvodljivosti i Katalog škola koji omogućava učenicima da na jednom mjestu nađu sve potrebne podatke o školama kako bi se lakše odlučili za školu koja najviše udovoljava njihovim potrebama i interesima.

Projektne rezultate predstavio je doc.dr.sc. Ivan Župan s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru ujedno i edukacijski stručnjak na projektu „Blue SKILLS˝.

Zaključeno je kako se radi o projektu koji u konačnici predstavlja pripremu za budući razvoj mobilnosti u srednjoškolskom obrazovanju u sektoru turizma i pomorstva, a studija izvodljivosti temelj je za daljnju prijavu na EU fondove s ciljem razvoja mobilnosti.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019