15:12:01 | 25.01.2017

Međusektorskom suradnjom do jedinstvene vizije razvoja Općine Polača

Općina Polača smještena je na pola puta između dva grada, jugozapadno od Benkovca, sjeveroistočno od Biograda i 25 kilometara istočno od Zadra. Na površini od 29,92 km2, broji oko 1500 stanovnika.

Velik dio plodnog zemljišta u Vranskom polju vlasništvo je stanovnika Polače, Kakme i Jagodnje Donje. To se područje iskorištava za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju zbog mogućnosti navodnjavanja. Polačko polje ima povoljna pedogeografska obilježja za uzgoj vinove loze, zatim višnje maraske, trešnje, breskve, badema, smokve, masline i drugih sredozemnih kultura. Stanovnici naselja Polača posjeduju velik dio nasada vinove loze u Nadinskom blatu, važnom agrarnom prostoru koji se nalazi unutar upravno-teritorijalnih granica Grada Benkovca.

Kako bi pametno i koncizno odredila svoj razvoj, a u skladu sa postojećim potencijalima, Općina Polača je prošle godine započela proces izrade Strateškog razvojnog programa za razdoblje do 2020. godine, čiji je izrađivač Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Sredstva za izradu Programa Općini su osigurana iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, i to iz Mjere 7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima.

Međusektorsko partnerstvo prepoznato je kao osnova za strateško planiranje razvoja što potvrđuje uključenost ključnih dionika iz javnog, privatnog i civilnog sektora općine Polača u proces izrade Strateškog razvojnog programa.

Nakon održanog prvog sastanka ekspertnog tijela za izradu Programa, kreirana je SWOT analiza temeljem koje su razrađene osnovne smjernice za izradu strateškog okvira, odnosno vizije, ciljeva, prioriteta i mjera općine.

Razrađene smjernice predstavnica ZADRE NOVE izložila je dionicima na drugom sastanku ekspertnog tijela, koji se održao u utorak, u prostorijama Općine Polača. Kreirani strateški ciljevi su usmjereni na uočene potrebe i potencijale općine, odnosno njene pravce prema rješavanju potreba i potpunom iskorištavanju općinskog potencijala.

Obzirom na to, glavni strateški pravci usmjereni su na ulaganja u izgradnju i obnovu prometne i komunalne infrastrukture u općini te poboljšanje njene društvene infrastrukture, zatim jačanju razvoja općine na poljoprivredi, malom i srednjem poduzetništvu i selektivnim oblicima turizma te očuvanju općinske kulturne i prirodne baštine. Unutar Programa, strateški ciljevi su detaljno razrađeni na prioritete i mjere za njihovo postizanje, koji su pak krovno složeni unutar jedinstvene vizije, koja općinu postavlja kao mjesto visokog životnog standarda privlačnog za život svih ljudi, s posebnim naglaskom na subpopulaciju mladih.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019