16:09:24 | 02.08.2017

Započela je provedba projekta SMART COMMUTING – projekt koji će pridonijeti rješavanju problema prometnih gužvi u Zadru

SMART COMMUTING je novi projekt Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE kojim se, zajedno s ostalim projektima s temom održive mobilnosti, planira započeti rješavanje prometnih gužvi u gradu Zadru, s naglaskom na područje poluotoka.

U slijedeće 3 godine, koliko traje projekt, uspostaviti će se koordinacijska struktura u koju će biti uključeni predstavnici Grada i okolnih općina zajedno s tvrtkama javnog prijevoza.

Ova koordinacijska struktura pomoći će u postizanju održivog planiranja i unutarnje koordinacije. Različite zajedničke akcije – SWOT analiza, institucionalna platforma na funkcionalnoj urbanoj razini, obuka i usavršavanje ljudskih resursa, pilot aktivnosti – podržat će očekivane promjene koje se sastoje od povećanja kapaciteta javnog sektora koji sudjeluje u planiranju održive mobilnosti, u kombinaciji s nekim konkretnim rješenjima, kako bi funkcionalna urbana područja (FUA) centralne Europe bila oslobođena od ugljika.

Upravo uspostava koordinacijske strukture i nadolazećih pilot aktivnosti, bila je tema prvog projektnog sastanka održanog u Riminiju 20. i 21. srpnja, 2017. godine. Zajedno s vodećim partnerom gradom Rimini te projektnim partnerima iz Austrije, Slovenije, Češke i Mađarske, dogovorile su se prve projektne aktivnosti i predstavili primjeri dobre prakse u održivoj mobilnosti.

Ukupna vrijednost projekta je 1.555.337,00 EUR, od čega ZADRA NOVA kao projektni partner raspolaže s iznosom od 138.257,00 EUR.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019