16:08:52 | 27.09.2017

Održana početna konferencija projekta MELAdetect u Mostaru

U Velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, 26. rujna 2017 godine, u 11:00 sati, održala se početna konferencija projekta MELAdetect.

Projekt „MELAdetect – Early Detection of Skin, Mucosal and Ocular Melanoma“ odobren je u sklopu 1. poziva na dostavu projektnih prijedloga iz Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta je 652.427,90 EUR-a od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  554.563,70 EUR-a, odnosno 85 %. Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRI NOVOJ kao projektnom partneru pripada 64.390,00 EUR-a. Osim ZADRE NOVE, partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar. Projekt je s provedbom započeo 1. srpnja 2017. godine i trajat će 26 mjeseci, odnosno do 31. kolovoza 2019. godine.

Glavni cilj projekta MELAdetect je, zajedničkom prekograničnom suradnjom, poboljšati kvalitetu zdravlja i zdravstvenih usluga na području prevencije i liječenje kožnog, očnog i mukoznog melanoma.  Osim navedenog projekt će doprinijeti podizanju niske javne svijesti o melanomu organizacijom informativnih dana i kampanjama za podizanje svijesti. Zdravstveni i ne-zdravstveni stručnjaci dobit će nova znanja o novim metodama liječenja kroz specijaliziranu edukaciju te će se uspostaviti mreža zdravstvenih stručnjaka u prekograničnom području. Također, nabavit će se nova oprema za edukativne i medicinske aktivnosti.

Cilj početne konferencije je bio da se široj javnosti predstave ciljevi i aktivnosti projekta kao i svi partneri u projektu. Prisutne je pozdravio dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Milenko Bevanda te zaželio dobrodošlicu partnerima iz Hrvatske i Crne Gore u Mostaru. Također je naglasio važnost tematike kojom se projekt MELAdetect bavi i veliku vrijednost koju će rezultati projekta donijeti na području sve 3 države.

Potom je uslijedilo predstavljanje partnera, Prof. dr. sc. Katarina Vukojević, prodekanica u ime Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, u ime Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA govorila je ravnateljica Sanja Peričić, Ninela Plamenac je predstavila JZU Opšta bolnica „Blažo Orlandić” Bar,  Doc. dr. sc. Suzana Konjevoda Sveučilište u Zadru te nositelja projekta Zavod za javno zdravstvo Zadar Jelena Ćosić Dukić koja je predstavila i sam projekt.

 

Potom su prezentacije održale Prof. dr. sc. Dubravka Simić, dr. med.: “Epidemiologija melanoma i čimbenici rizika u nastanku melanoma” i Doc. dr. sc. Zrinjka Paštar, dr. med.: ,,Rana dijagnoza melanoma” čime su dodatno naglasile goruća pitanja kojima se projekt MELAdetect bavi i njegovom važnošću.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019