16:08:45 | 06.10.2017

Ravnateljica ZADRE NOVE potpisala Sporazum kojim će urediti prava i obveze u izradi nacionalne strategije do 2030. i procesa pripreme zalihe projekata

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije od 5. do 7. listopada održava konferenciju “Dani regionalnog razvoja i fondova EU” u šibenskom hotelu Solaris.

Tom prigodom sudionicima je predstavljena Nacionalna razvojna strategiju Republike Hrvatske, nacionalni programe financiranja projekata lokalne i regionalne uprave, dosadašnji rezultate te mogućnosti financiranja projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), Europskog socijalnog fonda (ESF), Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) te Europskog pomorskog i ribarskog fonda (EMFF).

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac u petak je potpisala sporazum s regionalnim koordinatorima, kojim će urediti prava i obveze u izradi nacionalne strategije do 2030. i procesa pripreme zalihe projekata za aktivnosti na kojima će regionalni koordinator surađivati s Ministarstvom. Ukupno će temeljem sporazuma regionalnim koordinatorima biti dodijeljen 21 milijun kuna, odnosno svakom po milijun kuna. U ime Razvojne agencije Zadarske županije ZADR NOVE sporazum je potpisala direktorica Sanja Peričić.

Ministrica je ovom prigodom navela kako je regionalni razvoj bio zapostavljen godinama te da je cilj smanjiti nejednakost razvoja hrvatskih regija za što je u proračunu 2017. osigurano 267 milijuna kuna. Nadalje istaknula je kako je u planu sadašnju stopu ugovorenih sredstava iz EU fondova koja iznosi 25 posto već u idućoj godini podignuti na 50 posto.

Na konferenciji je predstavljen i novi indeks razvijenosti za jedinice područne regionalne samouprave. Naime, Zakonom o regionalnom razvoju Republike Hrvatske utvrđeno je da se postupak ocjenjivanja provodi svakih pet godina, a posljednji takav postupak proveden je krajem 2013. godine.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019