15:07:56 | 25.11.2017

Nakon Malte, Dubrovnik je bio središte razvoja novih trendova urbane mobilnosti projekta Mobilitas

Projektom Mobilitas, čija je vrijednost 2,468,337.75 eura započelo je rješavanje jednog od ključnih problema grada Zadra, poglavito za vrijeme sezone, a riječ je o prometu.
ZADRA NOVA je do sada kroz projekt, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, napravila potrebnu analiza postojećeg stanja, točnije potencijala i problema zadarskog prometa, kako bi se pomno i ciljano isplanirali budući smjerovi djelovanja.
Tako je na netom održanom sastanku u Dubrovniku, od 20. do 22. studenog partnerstvo sastavljeno od predstavnika Italije, Slovenije, Malte, Cipra, Francuske i Hrvatske predstavilo ključne dijelove vlastitih analiza. Sveučilište u Veneciji napravilo je sveobuhvatnu analizu stanja svih uključenih partnera koja će poslužiti kao osnova za daljnje planiranje i djelovanje.
S obzirom da mediteranski gradovi iz godine u godinu bivaju opterećeni sa sve većim brojem turista, Europska unija trudi se svim silama ublažiti negativne utjecaje tog trenda i omogućiti normalno funkcioniranje stanovništva tih gradova.
U tu svrhu ulažu se ogromni ljudski i financijski napori što je slučaj i sa projektom Mobilitas za koji su sredstva osigurana kroz program Interreg Mediteran 2014. – 2020.
ZADRA NOVA rješavanju problema prometa pristupila je kroz nekoliko projekata istodobno. Prilikom same prijave projekata težilo se tome da svaki od prijavljenih projekata da rješenje određene faze postojećeg problema. Tako osim projekta Mobilitas, u sustavnom rješavanju prometnih gužvi sudjeluju i projekt SMART COMMUTING vrijedan 1.555.337,00 EUR, financiran iz Interreg Central Europe programa, projekt CHESTNUT vrijedan 2.004.272,18 EUR financiran iz programa Interreg Dunav te projekt LOCATIONS vrijedan 3.012.605,75 EUR financiran iz programa Interreg Mediteran.
Završetak ovih projekata očekuje se u 2019. godini kada bi se mogli vidjeti i njihovi prvi učinci, no ono u što se polažu nada su svakako dugoročni učinci i benefiti ovih i sličnih projekata.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019