16:06:00 | 16.04.2018

Austrijanci i Talijani posjetili Zadar s ciljem uspostavljanja još uspješnijeg sustava upravljanja gradskim zelenim površinama

Proteklog tjedna u periodu od 11. do 13. travnja 2018. godine Zadar su posjetili predstavnici talijanske Općine Padova i austrijskog istraživačkog studija iSpace iz Salzburga.

Njihov posjet organiziran je u sklopu projekta Urban Green Belts ukupne vrijednosti 2.391.306,02 EUR-a.

„Radi se o projektnim partnerima  koji su nas posjetili s ciljem uvida u stanje upravljanja zelenilom u našem gradu te uspostave katastra zelenila koji oni imaju već dugi niz godina. Ovo nam je bila prilika da usvojimo neke od njihovih praksi koje će se dobro uklopiti u naš sustav upravljanja te na taj način pospješimo naš sustav upravljanja i održavanja gradskog zelenila, a kasnije i zelenila cijelog urbanog područja“ – istaknula je voditeljica projekta Marica Babić koja ih je ugostila zajedno sa svojom pomoćnicom Anom Zujić.

Nakon što su posjetili gradski Odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša gdje ih je primila  Žana Klarić – voditeljica odsjeka za zaštitu okoliša te ih upoznala sa cjelokupnim procesom razvijanja i upravljanja zelenim površinama u samom gradu obratio im se i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije Lovro Jurišić.

Tom prilikom predstavio im je jedan od prvih projekata koji je bio usmjeren na sektor upravljanja i održavanja zelenih površina u Zadarskoj županiji a riječ je o projektu Zeleni otoci čiji je bio voditelj, a u okviru kojeg je uređen gradski park Vladimir Nazor.

Nakon sastanaka obišli su gradske parkove Vladimir Nazor i Perivoj kraljice Jelene gdje su na licu mjesta mogli vidjeti sve ono što im je prethodno predstavljeno tijekom sastanaka.

Njihov posjet bila je prilika za sastanak sa svim ključnim ljudima iz sektora upravljanja i održavanja zelenih površina pa su tako aktivno sudjelovali u 4. po redu sastanku tog tipa koji se održava u sklopu ovog projekta te su svima nazočnima predstavili svoje modele i aktivnosti koje razvijaju u okviru ovog projekta s ciljem još efikasnijeg i naprednijeg upravljanja zelenilom na svom području.

Kroz ovaj sastanak iskristalizirale su se neke nove ideje i planovi za budućnost a koje bi se mogle isfinacirati europskim sredstvima kao logičan nastavak već spomenutih projekata Zeleni otoci i Urban Green Belts.

Suradnja sa europskim stručnjacima, osobito onim iskusnijim i naprednijim, jedini je ispravan put dugoročnog, održivog i ravnomjernog razvoja na svim razinama pa tako i na području upravljanja zelenim površinama.

„Prilike kao što je ovaj posjet su ono što moramo znati prepoznati i dobro iskoristiti u svrhu vlastitog razvoja i napretka“ – riječi su to kojima je pomoćnica voditeljice projekta Ana Zujić zaključila ovaj sastanak i pozvala sve prisutne na daljnje sudjelovanje i razvijanje svježih ideja u ovom sektoru.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019