16:03:58 | 12.07.2018

U okviru projekta MELAdetect održane četiri radionice „Epidemiologija“

U okviru projekta MELAdetect održane su ukupno četiri radionice „Epidemiologija“, od kojih dvije 5. lipnja 2018. u Mostaru, a dvije 5. srpnja 2018. godine u Zadru.

U zemljama Mediterana, postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o tumorima kože, posebno o melanomu, s naglaskom na važnost njegovog ranog otkrivanja i najnovijih mogućnosti liječenja. Ako se otkrije u kasnoj fazi, melanom ostavlja malo mogućnosti za izlječenje oboljelih osoba. S druge strane, rano otkrivanje melanoma povećava šanse za preživljavanje pacijenata. Provedba projekta MELAdetect pridonosi prevenciji i poboljšanju rane dijagnoze melanoma kože, sluznice i oka. Nadalje, projekt pridonosi informiranju o ovoj opasnoj bolesti, podiže svijest o novim terapijskim mogućnostima i mogućnostima sudjelovanja u kliničkim studijama. Projekt također omogućava i unaprjeđuje razmjenu iskustava i najboljih praksi u prekograničnom području.

Na mostarskim radionicama dobrodošlicu prisutnima je uputio dekan prof. dr. sc. Milenko Bevanda, predstavivši značaj samog projekta za projektno područje Bosne i Hercegovine. U uvodnom dijelu na zadarskim radionicama ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Zadar Zoran Škrgatić, dr. med. spec. psihijatrije i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican su pozdravili sudionike, a pročelnik županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Bernard Maruna, dipl. iur. ih je upoznao sa značajem ovog projekta za Zadarsku županiju.

Prve radionice “Epidemiologija” održane u Mostaru i Zadru bile su usmjerene na zdravstvene djelatnike i studente zdravstvenih studija, sa sljedećim temama: Predstavljanje projekta MELAdetect, Epidemiologija melanoma kože te Epidemiologija melanoma oka i sluznica. Na radionici u Mostaru sudjelovalo je ukupno 30 stručnjaka i studenata iz područja Bosne i Hercegovine, a na radionici u Zadru njih 66 iz hrvatskog projektnog područja.

Druge radionice održane u oba grada bile su namijenjene nezdravstvenim stručnjacima (frizeri, optometristi, kozmetičari…..), s istim temama, a posebno naglašavajući važnost djelatnika ove ciljne skupine  u prepoznavanju sumnjivih tvorbi kako bi se poboljšala rana dijagnoza melanoma. Nakon predstavljanja ovih tema, zainteresirani polaznici su postavljali pitanja i dijelili svoja relevantna iskustva. Na radionici u Mostaru sudjelovalo je 38 osoba, a  u Zadru 18.

Sve radionice su provele istaknute stručnjakinje s iskustvom na području dijagnostike i terapije melanoma kože, sluznice i oka: prof. dr. sc. Dubravka Šimić, specijalistica dermatovenerologije Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i prof. dr. sc. Suzana Konjevoda, specijalistica oftalmologije Opće bolnice Zadar i sa Sveučilišta u Zadru. Sam projekt predstavila je prof. dr. sc. Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019