06:58:58 | 15.03.2024

Javni poziv za prijavu projekata usmjerenih uređenju i opremanju dječjih igrališta na javnim površinama jedinica lokalne samouprave

Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio je Javni poziv za prijavu projekata usmjerenih uređenju i opremanju dječjih igrališta na javnim površinama jedinica lokalne samouprave.

Ciljevi Poziva su:

  • Unapređenje društvene infrastrukture te povećanje kvalitete života na području općina i gradova u Republici Hrvatskoj.
  • Povećanje kapaciteta društvene infrastrukture namijenjene, prije svega, djeci i mladima, omogućavanje povećane fizičke aktivnosti i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, povećanje atraktivnost naselja za mlade obitelji s djecom te kvalitete života na ruralnom prostoru gradova i općina.
  • Osiguravanje boljih uvjeta i standarda sigurnosti dječjih igrališta kao mjesta za igru, druženje i rekreaciju djece i mladih.

Sredstva za provedbu ovoga Poziva osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. (Narodne novine, broj 149/23), na razdjelu 037 Središnji državni ured za demografiju i mlade, glava 05, Program 4016 Unapređenje roditeljstva i podrška mladima, aktivnost A 934006 Projekti i programi potpore i otpornosti u ukupnom iznosu od 800.000,00  EUR.

  • Za jedinice lokalne samouprave razvrstane od I do IV. skupine prema indeksu razvijenosti osiguran je iznos od 450.000,00 EUR
  • Za jedinice lokalne samouprave razvrstane od V. do VIII.. skupine prema indeksu razvijenosti osiguran je iznos od 350.000,00 EUR

U postupku odabira, temeljem kriterija i u skladu s raspoloživim sredstvima, jednom prijavitelju može se odobriti najviši ukupni iznos sufinanciranja do 25.000,00 EUR s PDV-om.

Neće se odobriti sufinanciranje aktivnosti čija je je ukupna vrijednost niža od 12.000,00 EUR s PDV-om.

Najviši udio Središnjeg državnog ureda u sufinanciranju prihvatljivih aktivnosti na pojedinom projektu može biti:

  • Za jedinice lokalne samouprave razvrstane od I. do IV. skupine prema indeksu razvijenosti do 90% prihvatljivih troškova,
  • Za jedinice lokalne samouprave razvrstane od V. do VIII. skupine prema indeksu razvijenosti do 70% prihvatljivih troškova,

 nastalih u provedbenom razdoblju, (u skladu s Odlukom o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti, Narodne novine, broj 3/24).

Ostatak sredstava potrebnih za realizaciju projekta prijavitelji su dužni osigurati iz drugih izvora.

Prihvatljivi prijavitelji su jedinice lokalne samouprave (i Grad Zagreb) koje provode projekt uređenja i opremanja dječjeg igrališta na javnoj površini jedinice lokalne samouprave odnosno igrališta koje je u njihovom vlasništvu ili za koje imaju pravo korištenja.

Rok za podnošenje prijava je do 12. travnja 2024. godine.

Detalji poziva dostupni su na poveznici.

Poslijednja izmjena dana 15.03.2024