13:40:48 | 06.03.2023

Javni poziv osnovnim i srednjim školama za sudjelovanjem u izložbi "Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!"

Izložba,,Hrana nije otpad, i ja mogu utjecati!" se organizira u svrhu provedbe Aktivnosti 1. Mjere 4. ,,Podizanje svijesti i informiranosti potrošača o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane" iz Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane Republike Hrvatske za razdoblje od 2023.-2028. godine kojeg je odlukom donijela Vlada Republike Hrvatske te mjere C1.5. R4,,Unaprjeđenje sustava doniranja hrane u Republici Hrvatskoj" Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. Prema istraživanjima najviše otpada od hrane nastaje u kućanstvima.

Izložba je planirana kroz nekoliko tematskih sekcija koje zajedno čine jednu cjelinu te pružaju informaciju i educiraju posjetitelje (potrošače) o problematici otpada od hrane. Po sekcijama će biti izloženi umjetnički i kreativni radovi učenika, koji mogu biti karakteristični za nastavni plan i program škole koja ih prijavi. Umjetnički i kreativni radovi mogu se odnositi na razne likovne tehnike (crtačke, grafičke, slikarske), modeliranje, oblikovanje i obradu raznih materijala (npr. drvo, metal, tekstil i dr.), fotografiju, infografike, dizajn i dr.

Popis sekcija je sljedeći:

1. otpad od hrane - ekološki otisak

2. otpad od hrane u Republici Hrvatskoj, gdje nastaje' što se baca

3. otpad od hrane u kućanstvu - savjeti kako čuvati, pripremati i rukovati s hranom za smanjenje rizika od nastajanja otpada ođ hrane

4. otpad od hrane u kućanstvu _ recepti za pripremu jela od viškova hrane

5. otpad od hrane u kućanstvu - rokovi trajanja - razlike

6. otpad od hrane u kupovini - planiranje

7. otpad od hrane u restoranu i kantini _ narudžbajela, ,,doggy bag"

Izložba će se održati 28. rujna 2023. godine (četvrtak) u ulaznom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u trajanju od 10:00 do 20:00 sati.

Pravo sudjelovanja imaju sve osnovne i srednje škole sa sjedištem u Republici Hrvatskoj. Jedna škola se može prijaviti na više sekcija, ali za svaku sekciju treba dostaviti zasebnu prijavu na odgovarajućem obrascu uz predviđenu dokumentaciju. Na Javni poziv mogu se zajednički prijaviti dvije ili više škola, a u tom slučaju potrebno je u prijavi odrediti koja škola je nositelj prijave. Po svakoj sekciji predviđeno je sudjelovanje dva učenika izlagača uz obaveznu pratnju profesora mentora.

Obrazac prijave na Javni poziv se podnosi zaključno s danom 28. travnja 2023. godine.

Detaljnije možete pogledati ovdje

Poslijednja izmjena dana 06.03.2023