14:42:46 | 14.02.2023

Objavljen poziv Programa razvoja otoka u 2023. godini

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je javni poziv na dostavu projektnih prijava za Program razvoja otoka za 2023. godinu.

Njime nastavlja poticati jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje u svojim administrativnim granicama obuhvaćaju hrvatske naseljene otoke i njima pripadajuće povremeno naseljene i nenaseljene otoke i otočiće te poluotok Pelješac, na svrhovito korištenje sredstava ulaganjem u male kapitalne projekte kojima se doprinosi unaprjeđenju kvalitete života na naseljenim otocima.

Programom se sustavno nastoje umanjiti regionalne razvojne nejednakosti, uvažavajući i potičući specifičnosti svakog pojedinog otoka Republike Hrvatske.

Usmjeren je na doprinos unaprjeđenju i razvoju lokalne zajednice na otocima ulaganjem nacionalnih sredstava u poboljšanje kvalitete i dostupnosti komunalnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, sportskih, poduzetničkih, turističkih te ostalih javnih usluga uz sustavnu podršku zaštiti okoliša, primjeni energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Provedbom Programa pruža se podrška infrastrukturnim projektima, odnosno malim kapitalnim projektima, na području otoka koji ne udovoljavaju uvjetima ili nemaju mogućnost financiranja iz drugih izvora, programa ili EU fondova, a odnose se na izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju komunalne, društvene, javne, poduzetničke i/ili turističke infrastrukture te na građevine iz područja zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.  

U razdoblju od 2016. do 2022. godine, kroz 324 ugovora sufinancirano je 239 projekata u vrijednosti od 18,61 milijun eura (140,23 milijuna kuna).

U 2023. godini za provedbu Programa razvoja otoka za 2023. osiguran je iznos od 2,51 milijun eura (18,91 milijun kuna), a danas objavljen javni poziv otvoren je do 3. ožujka 2023.

Detaljnije možete pogledati ovdje