09:51:54 | 30.01.2023

JAVNI POZIV - za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2023. godini

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2023. godini.

Jedinice lokalne samouprave predlagači su projekata i nositelji svih investicijskih aktivnosti pri realizaciji predmetnih projekata.

Ukupna raspoloživa sredstva su bespovratna i namjenska, a planirana su za sufinanciranje sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi van lučkog područja te iznose 1.194.505,00 EUR.

Opće smjernice prihvatljivosti projekata:

· Jedinice lokalne samouprave predlagači su projekata i nositelji svih investicijskih aktivnosti pri realizaciji predmetnih projekata;

· Ukupna sredstva iz Državnog proračuna Republike Hrvatske, a koja se mogu odobriti za pojedinačni projekt ne mogu biti veća od 90% stvarnih troškova svih faza provedbe;

· Podnositelj zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava treba u trenutku podnošenja zahtjeva posjedovati svu neophodnu projektno-tehničku dokumentaciju (Glavni i Izvedbeni projekt) i odgovarajuće akte iz područja prostornog uređenja i gradnje;

· Osigurana sredstva u Državnom proračunu RH bit će namijenjena financiranju objekata u 2023. godini. Sufinanciranje nastalih troškova provedbe projekta u prijašnjim godinama iz sredstava Državnog proračuna RH ili prijenos neutrošenih sredstava u sljedeću proračunsku godinu nije moguć;

· Zahtjev za isplatu sredstava moguće je dostaviti Ministarstvu do 15. prosinca 2023. godine;

· Sufinanciranje troškova projekta može se odobriti i za projekte koji su već u određenim fazama provedbe (npr. u trenutku dostave nominacije izvođenje građevinskih radova je u tijeku i sl.)

Kriteriji odabira:

1. Ugroženost sigurnosti plovidbe i/ili ljudi koja se dokazuje zapisnikom ili drugim odgovarajućim dokumentom nadležne lučke kapetanije iz kojeg je vidljiv stupanj oštećenja ili ugrožavanja sigurnosti obavljanja pomorskog prometa i/ili sigurnosti kretanja osoba na pomorskom dobru u općoj upotrebi.

2. Stupanj pripremljenosti projektno-tehničke dokumentacije tj. faza projekta koja se namjerava financirati iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske, tj. veći stupanj gotovosti projektne dokumentacije i ishodovanih akata o dozvoli građenja.

3. Financijsko-ekonomski pokazatelji- postotak učešća u financiranju pojedinačnih projekata od strane jedinica lokalne/regionalne samouprave.

Rok za dostavu projektnih prijedloga je do 17. veljače. 2023. godine.

Više informacija o samom Javnom pozivu kao i sva popratna dokumentacija nalazi se ovdje