08:44:19 | 19.01.2023

Poziv na podnošenje prijedloga u iznosu od 40 milijuna eura za financiranje transnacionalnih mjera za integraciju

Europska komisija objavila je novi poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava EU-a za djelovanje u iznosu od 40 milijuna eura u okviru Fonda za azil, integracije i migraciju (FAMI). Poziv je otvoren do 16. svibnja 2023. Glavne mjere koje se mogu financirati uključuju programe sponzorstva zajednice, unapređenje integracije na tržište rada i dodatne mehanizme povezane s radom. Ključni su korisnici projekata migranti, uključujući osobe kojima je potrebna zaštita.

Mjere koje će se financirati u okviru ovog poziva uključuju promicanje programa sponzorstva zajednice te ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u uključivanju i integraciji migranata. Financijska sredstva bit će dostupna i za mjere kojima se unapređuje integracija na tržište rada, primjerice poticanjem suradnje između gospodarskih i socijalnih partnera, poslodavaca i javnih tijela. Poziv se odnosi i na promicanje komplementarnih mehanizama povezanih s radom, podupiranje integracije u obrazovanje, kao i zaštitu djece migranata.

Integracija i uključivanje državljana trećih zemalja u EU pomaže našim društvima da postanu povezanija, otpornija i prosperitetnija. To je utvrđeno u Akcijskom planu EU-a za integraciju i uključivanje, s kojim je poziv iz FAMI-ja usklađen.

Glavni ciljevi tog poziva najavljeni su na Europskom partnerstvu za integraciju i na forumu na visokoj razini o zakonitim putovima do zaštite. Poziv se temelji i na prethodnim iskustvima kojima se podupire integracija, kao što je prihvat osoba koje bježe od neopravdane ruske invazije na Ukrajinu. Angažman zajednice od ključne je važnosti. Kako bi pružila smjernice o organizaciji privatnih inicijativa za stanovanje za osobe koje bježe iz Ukrajine, Komisija je izdala smjernice za sigurne domove. Komisija će putem FAMI-ja pružiti i financijsku potporu Međunarodnoj federaciji Crvenog križa za domaćine i razvila dobre prakse koje se mogu primijeniti u budućnosti.

Više informacija dostupno je u programu rada i na portalu za financiranje i natječaje.