06:56:59 | 20.05.2024

Studenti i učenici saznali kako mogu kreirati europsku budućnost

Još manje od mjesec dana ostalo je do Europskih izbor kad će birači u svim zemljama članicama Europske unije izići na birališta. Od 6. do 9. lipnja birat će se 720 EU zastupnika na petogodišnji mandat. O važnosti Europski izbora i ulozi Europskog parlamenta na svakodnevni život stanovnika Europske unije, saznali su studenti i učenici u Zadru. Naime, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u sklopu aktivnosti centra EUROPE DIRECT Zadar organizirala je informativno događanje Zašto su Europski izbori bitni? u petak, 17. svibnja 2024. godine na Sveučilištu u Zadru. Događanje u Multimedijalnoj dvorani na Novom kampus Agencija ZADRA NOVA organizirala je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj.

„Početkom lipnja ove godine, zajedno sa stanovnicima svih zemalja članica Europske unije, i mi u Hrvatskoj birat ćemo „EU parlamentarce“, tj. birat ćemo one koji će utjecati na našu budućnost. Njihove odluke, često nedovoljno prepoznate, imaju izravan utjecaj na politiku EU i naš svakodnevni život. Jer kako često ističemo i upozoravamo, Europska unija nije samo Bruxelles i institucije koje tamo imaju sjedište i ljudi koji u njima rade - Europska unija smo svi mi, naš lijepi Zadar i Zadarska županija, cijela Hrvatska. Nije li onda mudro da sami donosimo odluke o tome tko će odlučivati o zakonima koji se tiču svih nas?“ – istaknula je uvodno Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije ZADRA NOVA, upozorivši kako ovo događanje nije dio političke kampanje, već je informativnog karaktera s ciljem predstavljanje uloge i rada Europskog parlamenta. Dodala je još: „Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji rezultat je demokratskih promjena, političke odluke ali i predanog rada brojnih ljudi. Rezultati koje vidimo, primjerice rast gospodarstva i očuvanje radnih mjesta u ovim aktualnim krizama, stabilnost i sigurnost, EU projekti koji donose poboljšanje životnog standarda, studentske i učeničke razmjene kroz ERASMUS program, prilike za besplatno putovanje Europom za mlade, jeftinije telefoniranje u cijeloj EU, jednostavnije putovanje preko granice – sve to temelji se na odlukama koje donosi Europski parlament i u tome je njegova važnost.“

„Izborni proces je prilika da vi izrazite svoje mišljenje. Isto tako je to prilika da vi oblikujete europske politike. Ujedno odlučujete i o političarima koji će vas predstavljati u Europskom parlamentu.“ - poručio je okupljenima prof. dr. sc. Marko Lukić, prorektor Sveučilišta u Zadru. Ukazao je i na važnost oblikovanja i jačanja europskog identiteta, posebice u kontekstu geopolitičkih nestabilnosti i previranja koja se događaju. Zaključio je kako su dobrobiti članstva u Europskoj uniji mnogostruke, posebice za studente koji zahvaljujući studentskim razmjenama mogu studirati u cijeloj EU.

Marko Boko i Ivo Antunović iz Ureda Europskog parlamenta Hrvatskoj, predstavili su potom rad Europskog parlamenta i prilike koje EU pruža mladima. Predstavljena je i informativna kampanje EU parlamenta Iskoristi svoj glas kroz koju se birači upoznaju s izbornim procesom.

Kroz razgovor s okupljenima naglaska je stavljen na demokraciju, jer pravo građana da sudjeluju na Europskim izborima utkano je u jednu od temeljnih odrednica Europske unije, a to je – demokracija. Funkcioniranje Europske unije temelji se na predstavničkoj demokraciji.

Prikazan je i kratki dokumentarni film, u kojem se naglašava važnost glasanja i zaštite demokracije. Film sadrži svjedočanstva starijih građana iz različitih zemalja EU-a koji pričaju svoje priče o demokraciji sljedećim generacijama te ističu da se demokracija i glasovanje ne mogu uzimati zdravo za gotovo. Film ima više od 190 pregleda na društvenim mrežama, putem video streaminga, na televiziji i mobilnom telefonima, te je dostupan na svim službenim jezicima u EU. Film se može pogledati nad društvenim stranicama i mrežnoj stranici EUROPE DIRECT Zadar.

Uloga EUROPE DIRECT centara je približavanje Europske unije građanima, a u kontekstu nadolazećih Europskih izbora, to znači i održavanje informativnih događanja s ciljem informiranja svih skupina građana o izbornom procesu i važnosti Europskih izbora. Događanja koja centar organizira na temu Europskih izbora nisu dio političke kampanje, već su dio institucionalne kampanje informiranja koju provode Europska komisija i Europski parlament. EUROPE DIRECT Zadar član je mreže Europe Direct u Hrvatskoj, koja je pak dio europske mreže centara. Ovi centri približavaju Europu ljudima na terenu i potiču ih da se uključe u rasprave o budućnosti EU-a. Mrežom upravlja Europska komisija, a zadarski centar dio je Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Poslijednja izmjena dana 20.05.2024
Označeno u