10:32:30 | 03.04.2024

Odobrena četiri nova projekta iz Poziva Zaželi

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, 28. ožujka 2024. godine donijelo je šestu Odluku o financiranju za 154 projekta ukupne vrijednosti 122.296.500,00 EUR, u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“ koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda plus i sredstvima Državnog proračuna.

Među odobrenim projektima su i četiri projekta iz Zadarske županije. Sredstva su odobrena Općini Posedarje, Hrvatskom Crvenom križu Općinskom društvu Crvenog križa Gračac (u partnerstvu s Općinom Gračac), Općini Jasenice te Općini Škabrnja (u partnerstvu s Općinom Galovac).

Agencija ZADRA NOVA pružila je svoju stručnu pomoć prijaviteljima Općini Posedarje i Hrvatskom Crvenom križu Općinskom društvu Crvenog križa Gračac (u partnerstvu s Općinom Gračac) u pripremi projekata.

Općina Posedarje je nositelj projekta „Zlatne ruke“, a odobreni bespovratni iznos financiranja je 336.000,00 EUR. Projektom „Zlatne ruke“ osigurati će se pružanje dugotrajne usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starijima od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom s ciljem povećanja njihove socijalne uključenosti i prevencije institucionalizacije. Ukupno trajanje projekta je 36 mjeseci od dana potpisa ugovora. Zaposlit će se 7 pružatelja usluga koji će tijekom 32 mjeseca pružanja usluge osigurati organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljenje drugih svakodnevnih potreba za minimalno 42 pripadnika ciljne skupine. Jednom mjesečno bit će osiguran jedan paket kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za svakog pripadnika ciljne skupine.

Hrvatski Crveni križ Općinsko društvo Crvenog križa Gračac u partnerstvu s Općinom Gračac je nositelj projekta „Pružam ti ruku“, a odobreni bespovratni iznos financiranja je 510.000,00 EUR. Projektom „Pružam ti ruku“ osigurat će se pružanje dugotrajne usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu osobama starijima od 65 godina i odraslim osobama s invaliditetom s ciljem povećanja njihove socijalne uključenosti i prevencije institucionalizacije. Zaposlit će se 10 pružatelja usluga koji će tijekom 34 mjeseca pružanja usluge osigurati organiziranje prehrane, obavljanje kućanskih poslova, održavanje osobne higijene i zadovoljenje drugih svakodnevnih potreba za 60 pripadnika ciljne skupine. Jednom mjesečno bit će osiguran jedan paket kućanskih i osnovnih higijenskih potrepština za svakog pripadnika ciljne skupine. Ukupno trajanje projekta je 36 mjeseci.