13:59:33 | 17.01.2024

Otok Pašman među „30 za 2030“ Tajništva za čistu energiju za EU otoke

Općina Pašman i Općina Tkon su početkom listopada 2023. godine prijavile otok Pašman na Javni poziv Tajništva za čistu energiju za EU otoke pod nazivom „30 za 2030“ čiji cilj je bio odabrati među prijavljenim europskim otocima 30 otoka ili otočnih skupina kojima će se omogućiti stručna podrška na putu ostvarivanja obnovljivosti u proizvodnji energije, kroz poboljšane oblike upravljanja njenom potrošnjom i uporabu obnovljivih izvora energije u što većoj mjeri. Nakon vrednovanja pisane prijave i selekcijskog intervjua, početkom prosinca, otok Pašman je odabran među 30 europskih otoka/otočnih skupina za pružanje tehničke pomoći predviđene Javnim pozivom.

U ponedjeljak 15. siječnja 2024. u vijećnici Općine Pašman načelnici općina Pašman i Tkon Krešimir Ćosić i Anđelo Palaškov te predsjednica udruge Pokret otoka Maja Jurišić kao regionalni partner Tajništva za otoke potpisali su Ugovor o pružanju tehničke pomoći čime je i formalno započela trogodišnja provedba projektnih aktivnosti.

Fokus ugovorene tehničke pomoći je pružanje podrške u izradi projekata koji pridonose maksimiziranju aktivnosti koje pridonose cilju 100% OIE, odnosno stručna pomoć eksperata Tajništva za čistu energiju u izradi operativnih planova/studija izvodljivosti iz četiri odabrana prioritetna područja za otok Pašman: energetska učinkovitost u javnim zgradama, energetska učinkovitost u javnoj rasvjeti, električna mobilnost u prometu te razvoj poduzetničkih zona uz smanjenje emisija stakleničkih plinova što je moguće bliže nuli te pronalaženje adekvatnih izvora financiranja za projekte iz navedenih područja. Tehnička pomoć obuhvaća i stručne edukacije u organizaciji Tajništva za čistu energiju za članove tranzicijskog tima i povezivanje s timovima s drugih otoka/otočnih skupina u razmjeni iskustava i dobrih praksi.

Održan je i prvi radni sastanak tranzicijskog tima kojeg, osim načelnika općina Pašman i Tkon i predstavnika Pokreta otoka, čini i ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović Vuković, vijećnica u Općinskom vijeću Općine Pašman Andreja Baraba, Josipa Bašić, vlasnica IDEA Consalting kao predstavnica poduzetničkog sektora, Ana Dušević, voditeljica Odsjeka za razvoj otoka u Agecniji ZADRA NOVA, Bruna Vojvodić iz Općine Tkon te Andro Magić i Josip Burčul iz Općine Pašman.

Poslijednja izmjena dana 17.01.2024