15:33:44 | 25.10.2022

PRIZNANJE ZA PROJEKT AGENCIJE ZADRA NOVA I ZADARSKE ŽUPANIJE: Projekt „SOS – surađuj i ostvari sebe“ proglašen najboljim EU projektom

Dodjelom 12 potpora za samozapošljavanje ukupne vrijednosti veće od 750 tisuća kuna i edukacijama za više od 100 nezaposlenih, projekt „SOS – Surađuj i ostvari sebe“ doprinio je smanjenu nezaposlenosti u Zadarskoj županiji, a ujedno i osigurao status najboljeg EU projekta. Velik doprinos projekta za zajednicu prepoznao je stručni žiri izbora za Najbolji županijski EU projekt te je projekt „SOS – Surađuj i ostvari sebe“ proglašen najboljim u kategoriji „Doprinos poduzetništvu“.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA bila je nositelj ovog projekta, a partneri na projektu bili su Zadarska županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje - Područni ured Zadar. Projekt je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz natječaj „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja  - faza III“ ukupne vrijednosti 1.925.833,68 HRK uz 100% EU financiranje. Projekt se provodio od 14. svibnja 2018. do 14. srpnja 2020. godine.

„Pozitivni gospodarski pokazatelji koje Zadarska županija bilježi odraz su naših ciljanih aktivnosti ka poticanju razvoja Zadarske županije. 2022. godinu je zasad obilježila odlična turistička sezona, rast gospodarstva i rekordna zaposlenost u Zadarskoj županiji. U tim aktivnostima pomažu nam naše županijske ustanove, posebice razvojna agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator razvoja.“ – istaknuo je zamjenik župana Zadarske županije, Šime Vicković, sretan i ponosan zbog ostvarenih rezultata. Pojasnio je i kako Zadarska županija kontinuirano provodi aktivnosti poticanja poduzetništva i podsjetio na trenutno aktualni Javni poziv za dodjelu potpora za poticanje razvoja START-UP (razvojnih) tvrtki.

Projektom SOS nezaposlenost se nastojala smanjiti kroz dva pravca: uz poticanje samozapošljavanja i poduzetništva podjelom financijskih potpora i edukacijom te kroz jačanje i pozicioniranje Partnerskog vijeća za tržište rada i razvoj ljudskih potencijala Zadarske županije. Uz to, aktivnosti su uključivale edukacije mladih u srednjim školama, organizacije radionica te drugog po redu Zadar Youth Challenge-a.

„U trenutcima kad smo započeli s pripremom i provedbom projekta fokus je bio kako radno aktivirati pripadnike skupina koji se zbog svojih određenih karakteristika na tržištu rada nazivaju ranjivijima. Edukacijama i potporama za zapošljavanje oni su postali zaposlene osobe. Tijekom provedbe projekta zadesila nas je pandemija i projekt je dobio dodatnu vrijednost jer se radilo o razdoblju tijekom kojeg se velika snaga ulagala u očuvanje svakog radnog mjesta. Ovim projektom stvorena su nova radna mjesta.“ – istaknula je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Marina Dujmović Vuković, i dodala: „Ovo današnje priznanje nas veseli i ponosni smo na uspjeh našeg projekta. Ovo priznanje ujedno je i potvrda našeg rada kao regionalnog koordinatora razvoja za Zadarsku županiju.“

Priznanje za projekt SOS preuzeli su zamjenik župana Vicković i pomoćnik ravnateljice Agencije Željko Pletikosa.

Što bespovratne financijske potpore znače poduzetnicima i obrtnicima početnicima, najbolje govore sami korisnici potpora koji su istaknuli kako su im dobivena sredstva omogućila realizaciju poslovnih ideja za koje godinama nisu imali sredstava, tj. omogućila su im ostvarenje njihovog sna.

Ovogodišnji izbor za Najbolji županijski EU projekt organizirala je Hanza media u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj te portalom župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Najbolji EU projekti

  • U kategoriji najbolji EU projekt s doprinosom lokalnoj i regionalnoj zajednici pobjednik je projekt Centar za posjetitelje - Dvorac Janković iz Virovitičko-podravske županije.
  • U kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji pobjednik je projekt iz Grada Zagreba Integrirani pristup skrbi za starije osobe u kući – CrossCare
  • Projekt COASTENERGY - Blue energy in ports and coastal urban areas (Plava energija u lukama i obalnim urbanim područjima) iz Istarske županije pobjednik je u kategoriji najboljeg EU projekta u kategoriji doprinosa znanosti i inovacijama
  • Projekt SOS - Surađuj i ostvari sebe iz Zadarske županije pobjednik je u kategoriji najbolji EU projekt s doprinosom poduzetništvu
  • Projekt Kulturno-turistička ruta "Putovima Frankopana" proglašen je najboljim prema glasovima čitatelja Jutarnjeg lista.

Poslijednja izmjena dana 25.10.2022