14:13:31 | 02.12.2021

Europski satelit „Nikolina“ leti u Zemljinu orbitu

Europski satelit iz sustava Galileo koji nosi ime Nikoline Rudić iz Garića kod Ražanca spreman je za lansiranje u Zemljinu orbitu. Ako to dopuste lokalni vremenski uvjeti na području Europske svemirske postaje u Kourou (Francuska Gvajana) planirano je lansiranje satelita noćas u 01:31 po Srednjoeuropskom vremenu.

Kontekst

Europska komisija organizirala je od 14. studenoga 2019. do 31. siječnja 2020. u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj uzbudljivi natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Iz svake od tih triju zemalja odabran je jedan pobjednik.

Ocjenjivački žiri čiji su članovi Lidija Kralj (pomoćnica ministra, Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Dragan Rosa (znanstvenik, Hrvatsko astronomsko društvo) i Ingeborg Fülepp (umjetnik) odabrao je Nikolinu Rudić kao pobjednicu za Hrvatsku. U natjecanju su sudjelovala 1544 učenika iz Hrvatske, a neovisni žiri odabrao je pobjednički rad između trideset preodabranih radova. Svaki učenik je za sudjelovanje trebao poslati kreativan rad na temu „Snovi o svemiru”. Bili su prihvatljivi radovi bez obzira na metode crtanja, bojanja ili slikanja.

Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvani su sateliti iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo. Stoga, satelit pod nazivom „Nikolina“ postat će dio Galilea.

Galileo je neovisni globalni navigacijski satelitski sustav Europske unije koji Europi omogućuje vodeće mjesto u razvoju svemirskih tehnologija. Sustav se sastoji od 30 satelita pod europskim civilnim nadzorom. Usluge sustava kompatibilne su i većinom interoperabilne s američkim GPS-om i ruskim GLONASS-om, ali u potpunosti neovisne o njima. Satelitski sustav ima brojne primjene u području upravljanja prijevozom, traganju i spašavanju, poljoprivredi ili bilo kojoj usluzi koja se temelji na određivanju lokacije. Galileo pruža vrlo točne podatke o položaju kao i besplatnu otvorenu uslugu, javno reguliranu uslugu (PRS) za državne korisnike te uslugu traženja i spašavanja (europski doprinos međunarodnom programu za spašavanje Cospas-Sarsat).

Usluge sustava Galileo dostupne su tek od prosinca 2016., ali njima se već koristi velik broj građana. Sustav podržava funkcioniranje brojnih sektora europskog gospodarstva kao što su elektroenergetske mreže, poduzeća za upravljanje flotama, financijske transakcije, rekreativna industrija, pomorski sektor te operacije spašavanja i mirovne misije.

Očekuje se da će sustav uspostavljen u okviru programa Galileo tijekom razdoblja od 20 godina doprinijeti gospodarstvu EU-a u iznosu od oko 90 milijardi eura. To uključuje izravne prihode za svemirsku industriju i industriju prijemnika te neizravne prihode za društvo kao što su npr. učinkovitiji prometni sustavi i učinkovitije operacije spašavanja.

Više informacija

Prijenos lansiranja: https://youtu.be/bysyEo1OqXA

Označeno u