14:02:05 | 16.03.2021

Počeli su infrastrukturni radovi na obnovi kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru

U ponedjeljak 15. ožujka 2021. godine počeli su građevinski radovi na obnovi kompleksa bivše crkve i samostana  sv. Nikole u Zadru. Izvođač građevinskih radova je KREKIĆ AVANGARD, d.o.o. Stručni nadzor vodit će CAPITAL ING d.o.o., a voditelj projekta gradnje je CAPITAL ING d.o.o.. Kompletna arhitektonska projektna dokumentacija izrađena je u projektantskom uredu FORVM d.o.o. od strane arhitekta Ante Uglešića.

Ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kn od čega 85% predstavljaju bespovratna EU sredstva. Sredstva su osigurana kroz Projekt Obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u svibnju 2020. godine sa specifičnim ciljem povećanja zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine. Planirano trajanje razdoblja provedbe projekta je od 1. svibnja 2020. do 31. prosinca 2022.  godine unutar kojeg će se odviti projektne aktivnosti u više faza (Infrastrukturna ulaganja u kulturnu baštinu;  Opremanje novih prostora Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru - MCPA; Razvoj novih kulturnih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja).

Započeta Infrastrukturna ulaganja u kulturnu baštinu podrazumijevaju građevinske radove zaštite, obnove i revitalizacije nepokretnog kulturnog dobra upisanog u registar kulturnih dobara.

Projektom se tako planira obnoviti, prenamijeniti i valorizirati sveukupno pet prostornih jedinica na površini od 1.264,82 m2 neto korisne površine prostornih jedinica. Tako je u prostoru bivše crkve sv. Nikole planirano osmisliti stalni prezentacijski i privremeni izložbeni prostor s eksponatima kao i  uređenje višenamjenskog prostora za seminare, predavanja, koncerte i sl. U dijelu nekadašnjeg samostana uredit će se uredske prostorije MCPA.  Na lokaciji nekadašnje dvorišne zgrade uz ul. B. Bersa nastat će Dormitorij za goste MCPA u Zadru. 

U prostorima prijemne zgrade uredit će se prostor namijenjen potrebama prijema, suvenirnice i knjižare novonastalog kompleksa MCPA u Zadru. Novoizgrađeni će paviljon služiti za održavanje edukativnih i znanstvenih demonstrativnih radionica za sve ciljane skupine kao i za prostor za seminare, prezentacije i interaktivne novonastale sadržaje.

Projekt doprinosi društveno-gospodarskom razvoju grada Zadra čineći ga pritom prepoznatljivim turističkim odredištem kroz obnovu odnosno rekonstrukciju kulturne baštine PU Zadar.

Realizacijom ovog projekta grad Zadar će dobiti obnovljenu monumentalnu građevinu u povijesnom dijelu grada te će obogatiti kulturnu ponudu grada sa svrhom povećanja broja zaposlenih u turističkom sektoru kao i povećanje broja posjetitelja u zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima.

Prijavitelju - Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru i partneru - Turističkoj zajednici Grada Zadra, stručnu i tehničku pomoć pruža Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije te aktivnosti  pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelja i partnera. Projekt ZADRA NOVA ZA VAS sufinanciran je sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.