12:13:12 | 11.07.2020

EU projekti kao zamašnjak gospodarstva u koronakrizi

Treći ovogodišnji Lider invest, projekt kojega je poslovni tjednik Lider pokrenuo 2016. godine, a koji nagrađuje najbolje male, srednje i velike proizvodne investicije u Hrvatskoj održan je u zadarskom hotelu Kolovare u srijedu 8. srnja 2020. godine. Cilj Lider Investa je otkriti i nagraditi poduzetnike koji ulažu i investiraju u proizvodnju za izvoz i robnu proizvodnju te poticati industriju u globalu. 

Urednik Lidera Miodrag Šajatović istaknuo je uvjete prijave. 

Okupljenima su se obratili i župan Božidar Longin, te izaslanik gradonačelnika Zadra Baanka Dukića, Neven Klarin. 

U sklopu Lider investa u Zadru održao se i okrugli stol pod nazivom 'Stvaranje pozitivnog investicijskog okružja i financiranje ulaganja u Dalmaciji' na kojemu su sudjelovali Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju, Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Katarina Colić, ravnateljica Inovacije - Ustanove za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije i Ana Baričić, direktorica tvrtke Marex Elektrostroj.

Kako i na koji način privući investitore, koliko je investicja tijekom krize otkazano, a koliko ih je nastavilo s procesom, neka su od pitanja koja su se 'potegnula' u raspravi.

Katarina Colić, ravnateljica Inovacije kazala je da je razvoj poduzetničke infrastrukture ključan za povećanje konkurentnosti i u konačnici za rast gospodarskih subjekata. Colić je navela i neke investicije poput Centra za razvoj i edukaciju Poličnik vrijednosti 25 milijuna kuna od kojih je 20 milijuna stiglo iz EU fondova. Dodala je kako je otvoren i prvi regionalni filmski ured. Također, dodala je kako samo projekt za gospodarenje otpadom i investicije vodne konglomeracije iznose više od milijardu kuna.

Mira Krneta, voditeljica Područnog ureda HBOR-a za Dalmaciju navela je što HBOR sada nudi poduzetnicima u vrijeme krize i da je osnovni cilj da se osigura novac i da on bude povoljan za poduzetnike. Što se iznosa tiče, razina kreditnog potencijala iznosi 2,9 milijardi kuna, za police osiguranja portfeljnih kredita 5,6 milijardi kuna, za ruralni razvoj 130 milijuna kuna i za izravno financiranje za najugroženije poduzetnike u iznosu od 600 milijuna kuna.

"Brojke su impresivne, a provedba je već u tijeku." – rekla je Krneta i dodala kako je otvoren i program za turizam koji je tu za poticanje ključnih djelatnosti u turizmu.

Šime Erlić, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra kazao je da EU projekti idu dalje bez obzira na trenutnu krizu.

"Ključno je da su se svi projekti očuvali i nastavili svojom dinamikom. Utjecaj EU projekata na investicijsku klimu je ogroman i više od 80 posto svih sredstva za javni sektor dolazi upravo iz EU sredstava, što ima i veliki utjecaj na BDP." - rekao je Erlić i dodao da se na području Zadra ostvaruju brojne investcije, a kreće se i s projektom gospodarske zone Crno koja će biti vezana uz Luku Gaženice, što je još veći doprnos za razvoj.

Ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Marina Dujmović Vuković naglasila kako projekti financirani EU sredstvima otvaraju nove prilike za građevinske poduzetnike i pružatelje usluga.

"Primjerice samo u zadnjih nekoliko tjedana potpisano je šest ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava za velike projekte kao što su regionalni centri kompetentnosti Strukovna škola Vice Vlatkovića i Medicinska škola Ante Kuzmanića iz Zadra, zatim Međunarodni centar za podvodnu arheologiju te Centar za socijalnu skrb Zadar, koje je smo pripremili u suradnji s prijaviteljima te ćemo sudjelovati u provedbi. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi preko 210 milijun HRK i preko 80 posto tog iznosa usmjereno je na infrastrukturne radove te nabavu roba i usluga." - poručila je Dujmović Vuković.

"U trenutku kada je sve stalo, kao direktorica tvrtke s 34 zaposlenih doživjela sam težak osjećaj neizvjesnosti. Svi smo se osjećali kao da smo u nekom znanstveno-fantastičnom filmu." - prisjetila se Ana Baričić, direktorica tvrtke Marex Elektrostroj.