07:33:43 | 08.07.2020

VIDEO I PREZENTACIJE: Kako do sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća?

Kako do sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća prezentirano je 30. lipnja 2020. godine u Domu Zadarske županije.

Na info danu predstavljen je javni poziv koji je objavljen 25. lipnja, a sa zaprimanjem prijava Fond započinje 1. rujna. Osigurano je 203 milijuna kuna što bi trebalo biti dovoljno za energetsku obnovu 1.800 do 2.000 obiteljskih kuća.

Info dan organizirali su Zadarska županija, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i  Društvo arhitekata Zadra.

„Na ovaj javni poziv mogu se javiti građani iz cijele Hrvatske. Dodjeljuje se do 204 tisuće kuna po jednoj obiteljskoj kući. Naravno, treba dokazati legalitet te kuće. Ono što je novitet je da kuće za energetsku obnovu mogu dobiti do 60 posto bespovratnih sredstava.“ - istaknula je zamjenica direktora Fonda Alenka Košiša Čičin-Šain.

Na javni poziv mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50% površine namijenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili kvadraturu do 600m2. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže.

 „Novost od ove godine je i sam način prijavljivanja koji ide online, odnosno putem sustava za e-Prijave na javne pozive Fonda. Kao jedan doprinos 21. stoljeću moramo se odmaknuti od papirnatog oblika komunikacije i što više se digitalizirati. Onim građanima koji se neće snaći u novom načinu prijave osigurali smo energetske certifikatore koji će im pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu. Za tu uslugu ćemo korisnicima odobriti trošak i do 500 kn. Sama prijava će ići 1. rujna, a ova dva mjeseca služe kako bi se prikupila sva dokumentacija i učitala u korisnički račun u sustavu Fonda.“ - pojasnila je zamjenica direktora Košiša Čičin-Šain.

Video i prezentacije možete pogledati ovdje.