12:20:35 | 06.07.2020

PROJEKT PESCAR U DOBROM DRUŠTVU: Obilježavanje 30 godina Interreg programa

Provedba projekata prekogranične suradnje započela je 1990. godine, stoga je 2020. godina posvećena proslavi 30 godina Interreg programa. Planiran je velik broj promotivnih aktivnosti poput izložbe o projektima i njihove promocije na čitavom nizu evenata organiziranih diljem Europe, a Bruxelles, Lyon i Zagreb samo su neke od odabranih lokacija. S obzirom na pandemiju uzrokovanu virusom COVID19, većina planiranih promotivnih aktivnosti trenutno se odvija putem krovnog portala Programa https://interreg.eu/interreg-30-years-together/ . Na navedenom linku, između ostalog, možete pogledati virtualnu izložbu odabranih projekata.

Kako bi se odabrali najbolji primjeri prekogranične suradnje, Upravljačka tijela su prijavila projekte iz svih Interreg programa iz perioda 2014. – 2020., ne samo država članica EU, već i brojnih drugih država koje koriste financijske mehanizme EU, od Rusije pa sve do Farskih otoka. Provedena kampanja uključivala je veliki broj prijava, a izabrano je ukupno 30 Interreg projekata zbog njihova doprinosa Kohezijskoj politici EU i to povodom tridesetog rođendana Interrega u 2020. godini. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije uspješno je prijavilo projekt PESCAR i doista je privilegija naći se u skupini od 30 projekata koji dokazuju kako partnerski pristup i zajedničko djelovanje postaju najbolji način ostvarenja dugoročnih ciljeva.

Ovogodišnja proslava usmjerena je na tri teme: We all have neighbours, Youth i Green and climate neutral Europe. Sve tri teme su usklađene s dugoročnim prioritetima Europske unije, posebno s Europskim zelenim planom, a PESCAR je svoje mjesto pronašao kroz temu Green and climate neutral Europe.

Podsjetimo, provedba projekta PESCAR – Pesticide Control and Reduction trajala je od srpnja 2017. godine do 31. prosinca 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 601.639,21 € od čega je sufinanciranje sredstvima EU iznosilo 511.393,35 €, odnosno 85%. Nositelj projekta bila je Zadarska županija, a partneri na projektu bili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko – neretvanske županije, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Sveučilište u Zadru i Zavod za poljoprivredu Županije Zapadnohercegovačke.

Projektom je uspostavljen učinkovit prognostički sustav upozorenja i mreža ljudi koja ga koristi svakodnevno. Kupljena je vrijedna oprema (meteorološke postaje i vizualne stanice) koja je postavljena na više lokacija kako se obuhvatio čitav prostor tri projektne županije, a podaci su dostupni svim zainteresiranima putem web stranice www.agroprognoza.eu . U obje zemlje uključene u projekt provedena su opsežna laboratorijska istraživanja o ostacima pesticida na tlu i plodovima, a nalazi analiza okosnica su nekoliko izrađenih dokumenta od kojih je svakako najvažniji Akcijski plan o održivoj upotrebi pesticida.

Označeno u