14:32:12 | 11.03.2020

Za „Moje zdravo dijete“ gotovo milijun kuna Zavodu za javno zdravstvo Zadar i Domu zdravlja Zadarske županije

Gotovo milijun kuna dobili su Zavod za javno zdravstvo Zadar i Dom zdravlja Zadarske županije za projekt „Moje zdravo dijete“. Provedba projekta službeno je započela 11. veljače 2020. godine potpisivanjem Ugovora te će potrajati do srpnja 2021. godine

Cilj projekta je povećanje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kroz niz aktivnosti usmjerenih unapređenju znanja i vještina zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova u svrhu promicanja zdravih navika i zdravlja već od najranije dobi. Uz to je cilj projekta i povećanje znanja i svijesti cijelokupnog stanovništva što će dovesti do poboljšanja zdravstvenih pokazatelja u Zadarskoj županiji.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji sa Zavodom i Domom zdravlja pripremila je projektnu prijavu te će pružati stručnu i tehničku pomoć u provedbi projekta.

Bespovratna sredstva za projekt „Moje zdravo dijete“ osigurana su iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., a ukupna vrijednost projekta iznosi 972.719,91 HRK sa 100% sufinanciranjem bespovratnim sredstvima.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja Zadarske županije prepoznali su važnost podizanja svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti te će se kroz aktivnosti projekta organizirati edukacije s ciljem jačanja kapaciteta zdravstvenih djelatnika, povećanje njihove razine znanja i iskustva iz područja prehrane djece, te će uz liječnike primarne zdravstvene zaštite koji su najčešći i najmasovniji oblik kontakta sa stanovništvom, uključeni biti i pedijatri, medicinske sestre, psiholog i nutricionist. Kroz edukacije-edukatora razvijat će se metodologije koje će se nadalje replicirati u radu s ciljnim skupinama i tako osigurati održivost i nakon provedbe projekta. Ovaj projekt bavi se problemom prehrane odnosno pretilosti djece koji je u alarmantnom porastu u Hrvatskoj i svijetu. Kroz edukaciju-edukatora (zdravstvenih djelatnika) dolazi se do razvoja metodologije čiji rezultati će se dalje replicirati u radu s ciljnim skupinama.

Označeno u