06:23:18 | 19.12.2019

Predstavljen Plan upravljanja crkvom sv. Stošije na Puntamici

Predstavnice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i Grada Zadra sudjelovale su na sastanku svih partnera projekta RUINS, sufinanciranog iz Programa prekogranične suradnje Središnja Europa, a čija je glavna tema suvremena upotreba srednjovjekovnih ruševina uz očuvanje njihovih povijesnih vrijednosti.

Sastanak je održan 12. prosinca 2019. u talijanskom gradu Marostica, a organizator je bila partnerska institucija Venecijanski klaster baštine. Glavna tema sastanka bilo je predstavljanje razrađenih planova upravljanja za pet odabranih pilot lokacija projekta.

Plan upravljanja crkvom sv. Stošije, koja je odabrana kao zadarska pilot lokacija, sastavljen je od tri ključna poglavlja; analitički i vrijednosni opis objekta, opis sustava zaštite i upravljanja objektom te opis uporabe prostora. Plan upravljanja je na sastanku prezentiran svim projektnim partnerima, a u Zadru će biti predstavljen na panel raspravi koju će ZADRA NOVA organizirati u siječnju 2020. godine. Napominjemo kako usporedno s provedbom projekta RUINS, Grad Zadar provodi i Projekt prve faze rekonstrukcije crkve sv. Stošije na Puntamici, koji obuhvaća konsolidaciju svih zidova i svodova, restauratorske zahvate na sačuvanim rimskim i srednjovjekovnim elementima te sprječavanje prodora vode u unutrašnjost crkve. Završetak radova očekuje se početkom 2020. godine.

Označeno u