08:08:29 | 15.10.2019

Regije i gradovi: stupovi budućnosti Europske Unije

 

Više od 300 predavanja, radionica, izložbi i seminara i preko 10.000 sudionika - brojčani je to pokazatelj Europskog tjedna gradova i regija održanog od 7. do 10. listopada u Bruxellesu.

Tijekom četverodnevnog događanja predstavnici europskih općina, županija i gradova, a među njima i predstavnica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, razmjenjivali su iskustva provedbe Kohezijske politike, te dobre prakse i znanja u području razvoja regija i gradova. Istaknuta je važnost lokalne i regionalne samouprave za učinkovito upravljanje u Europskoj uniji.

Tema ovogodišnjeg izdanja Tjedna bila je „Regije i gradovi: stupovi budućnosti Europske Unije“.

Prvo izdanje Europskog tjedna gradova i regija organizirano je 2003. godine, a tijekom prethodnih godina ovaj događaj je postao platforma za umrežavanje europskih stručnjaka s područja regionalnog i lokalnog razvoja. Baveći se temama poput socijalne uključenosti, prekogranične suradnje, javno-privatnih partnerstava i regionalnih inovacija, događaj je otvorio vrata razmjeni iskustva i pokretanju novih partnerstava.

Zašto je potreban ovakvo događanje najbolje govori podatak kako su regije i gradovi uključeni u stvaranje većine politika EU-a. Podnacionalna tijela javnih vlasti u EU-u odgovorna su za trećinu javne potrošnje (2,1 bilijuna eura godišnje) i za dvije trećine javnih ulaganja (otprilike 200 milijardi eura) koja se moraju trošiti u skladu s pravnim propisima EU-a.

Organizatori, Europski odbor regija (OR) i Glavna uprava Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (GU REGIO) su najavili i novo izdanje Tjedna koje će se održati u listopadu 2020. godine.