+ 385 23 492 880

Put Murvice 14, Zadar 

zadra@zadra.hr

header-min.png
08:50:17 | 09.08.2019

Zero Waste Blue pokazao kako sportski događaji i očuvanje prirode mogu ići „ruku pod ruku“

Aktivnosti i postignuti rezultati projekta Zero Waste Blue predstavljeni su na konferenciji za medije održanoj 9. kolovoza 2019. godine.

Okupljenima su se u ime organizatora Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA,  obratili Marina Dujmović Vuković, ravnateljica Agencije i voditelj projekta Luka Vukoša, viši stručni suradnik u Odjelu za provedbu programa i projekata Agencije, koji je ujedno predstavio projekt i projektne aktivnosti.

Projekt Zero Waste Blue je bio dio dva značajna sportska događanja u Zadarskoj županiji – Biciklijade Od Branimira do Branimira koja se vozi od Zadra do Nina te humanitarne utrke Wings for life.  Vlatka Vučić Marasović, pomoćnica pročelnika Ureda župana Zadarske županije i članica organizacijskog tima Biciklijade Od Branimira do Branimira te Filip Jadrijev, tajnik Udruge tjelesnih invalida Zadar i sudionik utrke Wings for life pohvalili su uključivanje projekta u ova događanja, izrazivši i želju za budućom suradnjom.

„Projekt Zero Waste Blue nam je pokazao kako masovni sportsko-rekreacijski događaji i očuvanje prirodne i kulturne baštine mogu ići ruku pod ruku.“ – poručila je ravnateljica Dujmović Vuković, dodavši – „Svjedoci smo sve većeg zagađenja okoliša, pa tako nerijetko nakon sportskih događanja koja propagiraju zdrav život i aktivaciju građana ostaje ružna slika, vidimo otpad po parkovima, ulicama, plažama i šumama. Upravo su takve slike bile motiv za nastanak ovog projekta. Cilj je bio pokazati kako za sportskim manifestacijama ne moraju nužno ostati gomile plastičnog otpada, jer alternative postoje samo je potrebno kombinirati različite metode i pristupe. Tijekom provedbe projekta Zero Waste Blue kroz različite se načine pokušalo doprinijeti podizanju razine svijesti građana o zaštiti okoliša na sportskim događajima.“

Projekt Zero Waste Blue provodi se u okviru programa INTERREG Italija – Hrvatska i nastavak je ranijeg projekta Zero Waste.

Sportske manifestacije idealne su aktivnosti za primjenu instrumenata koji potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine, stoga su ciljevi ovog projekta širenje ideje Zero waste, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije, kreacija zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste sport events Blue brand te olakšavanje pristupa i sudjelovanja osobama s invaliditetom na sportskim događajima.

Jedan od ciljeva projekta je produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj.

Projekt je pridonio novoj suradnji svih partnera na projektu, a zajedničkim radom došlo se i do novih turističkih proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj.  Pa je tako Agencija ZADRA NOVA na dva spomenuta sportska događanja distribuirala proizvode lokalnih proizvođača u biorazgradivoj ambalaži, podižući svijest o važnosti očuvanja okoliša pri organizaciji takve vrste sportskih manifestacija.

Vodeći projektni partner je Grad Opatija, a ostali partneri, uz Agenciju ZADRA NOVA, su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Dubrovačko-neretvanska županija, ERVET Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, talijanske regije Emilia Romagna, Veneto i Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije.

Projekt Zero Waste Blue jedan je od tri projekta koje provodi Agencija, a financira se sredstvima Interreg programa Italija Hrvatska, uz njega su to još projekti PEPSEA i ADRIREEF. Sva tri projekta imaju u fokusu zaštitu i valorizaciju prirodnog bogatstva Zadarske županije

Poslijednja izmjena dana 21.08.2019

ZADRA NOVA - regionalni koordinator razvoja Zadarske županije ZADRA NOVA za Vas

Prijavi projekt

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti agencije Zadra Nova i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA