+ 385 23 492 880

Put Murvice 14, Zadar 

zadra@zadra.hr

header-min.png
11:31:10 | 16.07.2019

ZADRA NOVA u Nici predstavila prve korake ka poboljšanju biciklističkog prometa u Zadru

Prošlog je tjedna u Nici održana završna konferencija projekta MOBILITAS – MOBIlity for nearLy-zero CO2 in medITerranean tourism destinAtionS, financiranog iz programa transnacionalne suradnje Interreg MED. Glavni ciljevi projekta vrijednog 2.056.236,02 eura su smanjenje emisija stakleničkih plinova u prijevozu, poboljšanje životnog okoliša u područjima visoke gustoće prometa, optimiziranje učinka ljudskih aktivnosti na more, zemlju, zrak i ljudsko zdravlje, pomak od prekomjernog korištenja auta na održiviji način prijevoza te smanjenje visokog pritiska na obalnim cestama koje ne mogu apsorbirati veći promet.

Na završnoj konferenciji projekta MOBILITAS predstavnici ZADRE NOVE predstavili su saznanja dobivena kroz pilot-aktivnosti projekta koja bi trebala doprinijeti poboljšanju postojećeg stanja u biciklističkom prometu na prostoru grada Zadra.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kroz projekt MOBILITAS naručila je izradu „Studije biciklističkog prometa i infrastrukture u gradu Zadru“ koja je analizirala postojeće stanje biciklističkog prometa te predvidjela potrebne mjere kako bi se poboljšala situacija i grad Zadar učinio biciklistički prijateljskim gradom. Od ukupno osam predloženih mjera za poboljšanje postojećeg stanja valja izdvojiti prijedlog nove biciklističke mreže koja bi podrazumijevala izgradnju novih biciklističkih staza što bi ključne obrazovne, kulturne, poslovne i rekreacijske točke u gradu Zadru učinilo dostupnijim biciklistima.

Osim izrade same studije, ZADRA NOVA je kroz projekt financirala i nadogradnju aplikacije „Zadar Bike Magic“, usmjerenu promociji cikloturizma i korištenja bicikala na širem prostoru grada Zadra. U Zadarskoj županiji mapirano je osamdesetak biciklističkih trasa ukupne duljine preko 3000 kilometara koje svim zaljubljenicima u biciklizam pružaju priliku da vožnjom kroz netaknutu prirodu upoznaju sve ljepote zadarskog kraja. Trase su prilagođene svim skupinama stanovništva: od mladih ljudi, preko amatera i obitelji s djecom, pa sve do zahtjevnijih zaljubljenika u adrenalin.

Unaprjeđenje mobilne aplikacije za iOS i Android platforme uključivalo je optimizaciju postojećeg koda, poboljšanje UX-a kroz optimizaciju UI-ja, prelazak na modernije tehnologije zbog povećanja brzine, stabilnosti i novih zahtjeva, dodavanje novih funkcija za podizanje interakcije same aplikacije te povećanje sigurnosti putem implementacije GDPR compliance modula.

Osim navedenih pilot-aktivnosti, uspješnost projekta dobro oslikava i „Priručnik o održivoj urbanoj mobilnosti“ na čijoj su izradi sudjelovala 42 stručnjaka iz deset različitih država Europske unije, koji na više od dvjesto okuplja sve spoznaje vezane uz zaštitu okoliša i održivi prijevoz dobivene kroz Interreg MED program.

Navedeni rezultati projekta MOBILITAS predstavljaju prvi korak ka poboljšanju stanja biciklističkog prometa u gradu Zadru. Ukupna vrijednost aktivnosti projekta MOBILITAS na području Zadarske županije iznosi 166.098,00 eura, a projekt će trajati do 31. srpnja 2019. godine.

ZADRA NOVA - regionalni koordinator razvoja Zadarske županije ZADRA NOVA za Vas

Prijavi projekt

Slanjem upita putem ovog obrasca potvrđujete kako ste upoznati s Izjavom o privatnosti agencije Zadra Nova i slažete se s njom. Ovime također dajete suglasnost (privolu) za prikupljanje i obradu osobnih podataka navedenih u obrascu, a koji su nam neophodni da bismo mogli udovoljiti Vašem zahtjevu.

IZJAVA O ZAŠTITI PRIVATNOSTI I SIGURNOSTI OSOBNIH PODATAKA