16:10:05 | 09.05.2017

Održan Dan otvorenih vrata EU projekata u organizaciji ZADRE NOVE

U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, uz podršku Europske komisije organizira „Dane otvorenih vrata EU projekata“ koji se održava u razdoblju od 6. do 13. svibnja 2017. godine.

ZADRA NOVA, kao regionalni koordinator i nositelj regionalnoga razvoja u Zadarskoj županiji, uključila se u program „Dana otvorenih vrata EU projekata“ tako što je organizirala dva događanja u Coin coworking prostoru 8. svibnja 2017. godine.

Riječ je o događanjima pod nazivom „Dan otvorenih vrata EU projekata – Primjeri projekata financiranih iz EU sredstava na području Zadarske županije“ i „Suradnjom do inovacija“.

Na izuzetno dobro posjećenim događanjima djelatnice ZADRE NOVE predstavile su prisutnima sva iskustva vezana za pripremu i provedbu projekata financiranih europskim sredstvima te približile građanima cjelokupan rad Agencije. Ovakvim oblikom promocije javnost je dobila bolji uvid u to na koji način projekti djeluju kao pokretači gospodarskog rasta i razvoja u lokalnim zajednicama.

Na samom početku ravnateljica ZADRE NOVE, Sanja Peričić, istaknula je sve prednosti rada na europskim projektima ali i niz kvalifikacija i vještina koje je potrebno posjedovati kako bi se što uspješnije obavljao ovaj posao, a uspjeh je ključan kada je riječ o projektima odnosno njihovom ostvarenju.

„Iza Agencije je jedan jako uspješan period pa smo tako na programu prekogranične suradnje s Bosnom  i Hercegovinom ostvarili iznimne rezultate. Radi se o natječaju na koji su bila prijavljena čak 164 projekta, a odabran je samo 21 za financiranje. Među tih 21 našlo se čak 5 projekata koje je pripremala Agencija za razvoj Zadarske županije, a na kojima je ujedno i partner ili čak vodeći partner“ – istaknula je Peričić.

Ana Cvitković, Renata Marušić i Marica Babić objasnile su prisutnima cijeli proces od ideje do realizacije jednog projekta te iznijele sve moguće unutarnje i vanjske prepreke koji se mogu naći na tom putu.

Predstavljeni projekti uspjeli su riješiti sve te prepreke na putu do realizacije pa je tako Ana Cvitković, voditeljica Odjela za malo i srednje poduzetništvo, predstavila nedavno odobrene infrastrukturne projekte koje je Agencija pripremala ili pružila podršku u pripremi, a radi se o projektima obnove dnevnih bolnica u sklopu Opće bolnice Zadar čija je vrijednost 50 milijuna kuna, projektu Domova zdravlja na otocima vrijednih 1,6 milijuna kuna i projektu rekonstrukcije Providurove palače.

Na njeno izlaganje nadovezala se Renata Marušić, voditeljica Odjela za provedbu EU projekata. Ona je predstavila projekte iz sektora potpore poduzetništva financiranih sredstvima EU fondova te cijeli koncept coworkinga i prostor Coina kao projektnu lokaciju.

Marica Babić, zamjenica ravnateljice ZADRE NOVE, objasnila je ITU mehanizam kao i projekte u koje će se sredstva dobivena kroz ITU mehanizam usmjeriti. Osim toga upoznala je javnost sa dva novoprijavljena projekta i to projekt rekonstrukcije stare škole u Mazinu u mufunkcionalni centar Amazing te projekt izgradnje Centra za posjetitelje sa poučnim stazama i promatračnicama ptičjeg svijeta u Ninu.

Tijekom događanja posjetitelji su se mogli informirati na info punktovima o natječajima iz sektora energetike, zapošljavanja i poduzetništva te ostaviti svoje kontakte za buduće potencijalne suradnje što je dobar dio njih i učinio.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019