16:09:58 | 09.05.2017

Organizirano studijsko putovanje u Škotsku u sklopu provedbe projekta ”Učinkovito upravljanje i korištenje sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova na području Zadarske županije” u prvoj godini provedbe projekta

U sklopu provedbe projekta ”Učinkovito upravljanje i korištenje sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova na području Zadarske županije” organizirano je studijsko putovanje u Škotsku u vremenu od 24.04.-28.04.2017.

Cilj studijskog putovanja je bio upoznati se s radom udruženja ”East of Scotland European Consortium” gdje se kooordiniranim naporima lokalne zajednice postižu značajni rezultati u povlačenju EU sredstava. Studijsko putovanje je organizirano za 6 djelatnika ZADRE NOVE i 2 službenika iz Zadarske županije.

Na putovanju su posjećene neke od članica udruženja ”East of Scotland European Consortium”, kojeg čini 12 gradova čiji je cilj zajedničko planiranje lokalnog razvoja radi boljeg korištenja EU sredstava.

Studijsko putovanje je započelo posjetom sjedištu regije Highlands (Highland council) u Invernessu, razvojnoj agenciji Highlands and Islands Enterprise te Sveučilište u Invernessu koji su podijelili svoje iskustvo u privlačenju sredstava iz EU izvora te predstavili primjere uspješno provedenih EU projekata. Putovanje se nastavilo posjetom gradskom vijeću Aberdeena, gradskom vijeću Aberdeenshire te su posjećeni neki od primjera uspješno provedenih EU projekata. Zadnji dan studijskog putovanja je započeo posjetom Entreprenurial Sparku (poslovni inkubator i coworking prostor) u Edinburghu. Delegaciji je kroz prigodnu prezentaciju predstavljen u prvom redu cilj i misija EntrepreneurialSparka, a to je prepoznati i pružiti ključnu pomoć u razvoju poduzetničkih potencijala. Također, prezentirana je uloga Entrepenurial Sparka u pomoći poduzetnicima prilikom prijavljivanja projekata na EU sredstva. Nakon toga posjećen je još jedan coworking prostor The Melting pot, gdje sudelegaciji predstavljene standardne usluge koje prostor nudi korisnicima kao i njihova uloga u pomoći korisnicima pri povlačenju sredstava iz EU izvora. Zatim je posjećen Business GatewayEdinburgh&Lothian koji se nalazi u sklopu gradskog vijeća Edinburgha. Delegaciji je prezentirana vrsta usluga i potpora koje se pružaju. Predstavljeni su i projekti koje je Business GatewayEdinburgh dosada pripremao za razvoj lokalne zajednice kao i uspješno provedeni projekti u kojima je sudjelovao grad Edinburgh.

Razmjena iskustava sa svim domaćinima koje je delegacija posjetila u Škotskoj pridonijeti će još boljim rezultatima ZADRE NOVE u povlačenju sredstava EU fondova.

 

 

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019