16:09:35 | 28.06.2017

Kroz projekt RUINS započelo novo partnerstvo ZADRE NOVE s institucijama unutar zemalja Središnje Europe

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA novim projektom RUINS (Sustainable re-use, preservation and modern management of historical ruins in Central Europe) planira udahnuti „novi život“ srednjovjekovnim ruševinama, točnije  crkvi sv. Stošije na Puntamici.

Ovom 1.765.421 eura vrijednom projektu, koji je započeo 1. lipnja 2017. godine, cilj je kroz kombinaciju istraživačkih zadataka i konzervatorskih poslova unutar odabranih pilot lokacija među 5 gradova Središnje Europe, među kojima je i Zadar, osmisliti moderan način upravljanja ruševinama koristeći njihove suvremene i društveno korisne funkcije, uz očuvanje povijesnih vrijednosti.

Uz ZADRU NOVU na ovom projektu sudjeluje još osam partnera iz Slovačke, Slovenije, Poljske, Italije i Češke te Grad Zadar kao drugi hrvatski partner. Radi se o istraživačkim i znanstvenim centrima, klasterima baštine, sveučilištu, udrugama, razvojnoj agenciji te jedinicama lokalne samouprave. Vodeći partner je Tehnološko Sveučilište iz Lublina, Poljska. Svaki od partnera odlučit će se za pilot lokaciju na svom području koja će se istraživati za vrijeme trajanja projekta.

Pilot lokacije unutar projekta se razlikuju svojom veličinom, oblikom, namjenom i prenamjenom te će se, uzimajući u obzir svu diferenciranost lokacija, kreirati jedan Univerzalni transnacionalni model suvremenog korištenja srednjovjekovnih ruševina kao i smjernice za korištenje istog. Odabrana srednjovjekovna ruševina, kao pilot lokacija u gradu Zadru, je već spomenuta crkva sv. Stošije na Puntamici koju će u kolovozu ove godine posjetiti svi partneri na projektu.

Početak  provedbe projekta označila je početna konferencija održana 12. i 13. lipnja u poljskom Lublinu.

Bila je to prilika za bolje upoznavanje partnera i prezentaciju svoje organizacije i pilot lokacije. Osim toga, tijekom sastanka na konferenciji izlistan je detaljan plan provedbe projekta od strane vodećeg partnera.

Kako bi iskoristili prisutnost svih partnera poljski partneri su, kroz studijsko putovanje, predstavili svoju pilot lokaciju – Dvorac u Janowiecu. Bila je to idealna prilika da se prisutne upozna sa poviješću Dvorca, njegovom prvotnom namjenom i suvremenom prenamjenom, ali i sa problematikom modernog upravljanja i očuvanja.

Predviđeno trajanje projekta RUINS, sufinanciranog sa 85 posto sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, je 36 mjeseci tijekom kojih će se dati odgovori i rješenja na gore spomenute probleme.

 

 

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019