15:07:23 | 04.01.2018

Studijsko putovanje „Srednjovjekovne ruševine u okruženju današnjice“

Suvremena upotreba srednjovjekovnih ruševina uz očuvanje njihovih povijesnih vrijednosti bila je glavna tema studijskog putovanja partnera na projektu RUINS – Sustainable re-use, preservation and modern management of historical ruins in Central Europe – elaboration of integrated model and guidelines based on the synthesis of the best European experiences.

Domaćin studijskog putovanja bilo je Sveučilište Matej Bel u Banskoj Bystrici, a na putovanju su sudjelovali predstavnici svih partnerskih institucija, među kojima i predstavnica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE.

Odabrana pilot lokacija unutar projekta, kao srednjovjekovna ruševina u Slovačkoj, je samostan u općini Bzovik, unutar regije Banska Bystrica. Putovanje je, u trajanju od dva dana, 18. i 19. prosinca 2017. godine, bilo popraćeno sastancima partnera s rektorom Sveučilišta Matej Bel, načelnikom Općine Bzovik, voditeljicom slovačkog Odbora za zaštitu spomenika, kao i drugim akterima uključenim u upravljanje, upotrebu i zaštitu odabrane pilot lokacije.

Najveći dio putovanja je bio fokusiran na samu posjetu samostanu u Bzoviku, gdje je upravitelj samostana partnerima prezentirao stanje zaštite, upravljanja i prenamjene korištenja samostana, uz iskazivanje potrebe promocije i brendiranja istog.

Samostan u Bzoviku spada među najstarije crkvene institucije u Slovačkoj te je nastao rekonstrukcijom cistercitske opatije oko 1130 godine. Prvi put je oštećen u 15. stoljeću, a drugi put krajem Drugog svjetskog rata. Danas su ostaci samostana pod nadzorom Odbora za zaštitu spomenika te su djelomično rekonstruirani dijelovi zidova na području iznad zemlje. Samostan se koristi za održavanje malog broja radionica, a potencijal upotrebe leži u organizaciji koncerata, festivala, sportsko-rekreativnih i turističkih aktivnosti te drugih manifestacija u dvorištu samostana kao prostora za organizaciju događanja na otvorenom te postavljanja izložbi, raznih postava i multimedijalnih sadržaja u jednoj od četiri kutne kule za događanja zatvorenog tipa.

Ovo studijsko putovanje jedna je u nizu aktivnosti kojom projekt RUINS dokazuje kako su vlasnici i upravitelji srednjovjekovnih ruševina diljem Europe suočeni s izazovom njihovog očuvanja, uz ograničene mogućnosti za njihovu suvremenu uporabu. Također, projekt razvija pristupe koji pomažu upraviteljima da pronađu suvremene, društvene namjene za stare ruševine, pritom stavljajući naglasak na očuvanje njihovih povijesnih vrijednosti.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019