15:07:12 | 31.01.2018

Radionica na temu „Održiva urbana mobilnost grada Zadra“

U organizaciji  Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE i Grada Zadra, 30. siječnja s početkom u 10 sati u multimedijalnoj dvorani Kneževe palače, održana je radionica  „Održiva urbana mobilnost grada Zadra“.

Marica Babić, zamjenica ravnateljice je predstavila projekte iz područja mobilnosti koji se trenutno provode na zadarskom području s posebnim naglaskom na projekte CHESTNUT – CompreHensive Elaboration of Strategic plaNs for sustainable Urban Trasport koji provodi Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u suradnji s međunarodnim projektnim partnerima te eGUTS koji provodi Grad Zadar. Oba projekta su financirana iz Programa transnacionalne suradnje Interreg DUNAV 2014.-2020.

Na radionici su se prezentirali rezultati procesa koji je uključivao analizu početnog stanja, oblikovanje vizije, određivanje ciljeva (krajnjih i mjerljivih), izbor mjera kroz aktivnu komunikaciju te praćenje i evaluaciju procesa i uspješnosti. Predavači za prezentaciju tema vezanih uz CHESTNUT su bili eksperti za mobilnost sa Odjela za geografiju Sveučilišta u Zadru, a za prezentaciju tema vezanih za eGUTS iz Regionalne energetske agencije Sjever, Koprivnica. Sudionici samog događanje su bili predstavnici Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, Obala i lučice, Liburnija d.o.o., Lučka uprava Zadar, Inovativnog Zadra, Zadarske županije te Grada Zadra.

Od prisutnih se očekivala diskusija kako bi dobili važne inpute kako bi što uspješnije zadovoljili potrebe lokalnog stanovništva u završnoj verziji važnog dokumenta kao što je Plan održive urbane mobilnosti (SUMP), koji ZADRA NOVA u sklopu projekta CHESTNUT sa ekspertima za mobilnost trenutno izrađuje.

Kroz preko 10 projekata na temu urbane mobilnosti koji se provode na zadarskom području će se izraditi važni pilot projekata, a kroz projekt CHESTNUT će se uspostaviti sustav za iznajmljivanje bicikala, koji se sastoji od  izrade komunikacijskih priključaka, stanica za bicikle, uspostave RFID smartcard sustav (tehnologija koja koristi radio frekvenciju kako bi se razmjenjivale informacije između prijenosnih uređaja/memorija i host računala), nabave bicikala i montažu, projektiranje sustava javnih bicikala i IT aktivnosti potrebnih za optimalnu promociju, podršku i upravljanje sustavom inteligentnih kartica. Kroz projekt eGUTS će se provoditi aktivnosti koje doprinose smanjenju uporabe vozila na benzinski pogon u prometu, razvoj mreže punionica za električna vozila, dekarbonizaciji transporta, smanjenju onečišćenja okoliša smanjenjem količine ispušnih plinova iz vozila i u konačnici povećanju kvalitete života građana.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019