15:06:38 | 14.03.2018

Seminar „Tradicionalni i suvremeni pristup upravljanju srednjovjekovnim ruševinama“

U organizaciji Talijanske asocijacije za vijeće općina i regija Europe i Klastera baštine iz Venecije, održan je seminar na temu tradicionalnog i suvremenog pristupa upravljanju srednjovjekovnim zidinama u mjestu Montagnana, u talijanskog regiji Veneto. Zidine u Montagnani odabrane su kao pilot lokacija talijanskih partnera na projektu RUINS – Sustainable re-use, preservation and modern management of historical ruins in Central Europe, čiji je partner i Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

Na dvodnevnom seminaru sudjelovali su predstavnici svih partnerskih institucija, među kojima i predstavnice ZADRE NOVE. Seminar je trajao dva dana, 6. i 7. ožujka te je bio popraćen sastancima partnera s načelnicom i predstavnicima Odjela za kulturu Općine Montaganana, kao i drugim akterima uključenim u upravljanje odabrane pilot lokacije. Također, organiziran je terenski posjet pilot lokaciji, zidinama u Montagnani, te srednjovjekovnom samostanu u sklopu kompleksa Villa Beatrice i srednjovjekovnim zidinama u gradu Castelfranco.

Zidine u Montagnani izgrađene su u 13. stoljeću i duge skoro dva kilometra. U to vrijeme opasavale su cijeli grad uz 24 tornja visine 17-19 metara. Građene su uglavnom od cigle i ponegdje naizmjeničnih redova cigle i kamena vapnenca. Zidine su debljine oko jednog metra, a visine 7,5-10 metara te su većinom očuvane u izvornom obliku. Unutar zidina, u sklopu kompleksa Castel San Zeno, danas se nalazi turistički ured i muzej “Antonio Giacomelli” podijeljen u tri dijela: arheološki odjel, srednjovjekovni i moderni odjeljak te glazbeni odjel. Posjetitelji se mogu popeti postavljenim stepenicama na vrh Castela San Zeno.

Iako su zidine dobro očuvane, na pojedinim mjestima je potrebno napraviti sanaciju i dodatnu zaštitu. Uz to, potrebno je osmisliti i provesti dodatne sadržaje kako bi se povećala vidljivost i promocija događanja unutar zidina.

Ovime je potvrđeno postojanje zajedničkih problema s kojima se susreću i upravitelji drugih odabranih pilot lokacija na projektu RUINS te je identificirana potreba razvoja pristupa za upravitelje u pronalasku suvremene, društvene namjene za stare ruševine, uz očuvanje njihovih povijesnih vrijednosti kao prioriteta.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019