16:06:09 | 13.04.2018

U Zadru predstavljen poziv za unaprjeđenje uvjeta u dječjim vrtićima

Kako sredstvima iz EU fondova unaprijediti usluge dječjih vrtića, predstavljeno je danas u Zadru. U Europskom centru za međusektorsku suradnju IMPACT održana je informativna radionica na temu „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ na kojoj su uz brojne zainteresirane odgojiteljice i ravnateljice dječjih vrtića s prostora Zadarske županije, nazočili i pomoćnica ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Zrinušić te predstavnici Zadarske županije i Grada Zadra, zamjenik župana Šime Vicković i pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić.

„Županija će preko razvojne agencije nastojati pružiti podršku zainteresiranim vrtićima u cijeloj županiji, te ćemo gradove i općine pozvati da pruže podršku za ovaj program svojim dječjim vrtićima.“ – rekao je zamjenik župana Vicković.

Pročelnik Nekić je pak predstavio mjere kojima grad Zadar, među rijetkima u državi pomaže rad privatnih dječjih vrtića.

Radionici su nazočili i predstavnici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE koja je predstavnike dječjih vrtića i informirala o otvorenom pozivu te će im pružiti podršku u projektnoj prijavi.

Kako je predstavljeno, cilj otvorenog poziva prezentiranog kroz radionicu, je usklađivanje obiteljskog i poslovnog života obitelji s djecom rane i predškolske dobi kroz unaprjeđenje usluga i produljenje radnog vremena vrtića, jačanje kapaciteta odgojitelja i stručnih suradnika te daljnji razvoj postojećih ili uvođenje novih programa u sustavu predškolskog odgoja.

Ukupna vrijednost programa iznosi 300.000.000,00 kuna, a 85-postotnim djelom je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Upravljanje ljudskim potencijalima, dok preostalih 15 posto pokriva Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Prihvatljivi partneri su dječji vrtići i jedinice lokalne samouprave, a najniži iznos bespovratnih sredstava iznosi 500.000,00 kuna.

Očekivani rezultat ovog poziva je bolja usklađenost radnog vremena dječjih vrtića s potrebama roditelja, uz podizanje razine kvalitete usluga u predškolskom odgoju na korist djece, obitelji, ali i čitave zajednice.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019