16:06:07 | 15.04.2018

Ravnateljica Peričić na Forumu hrvatskih i poljskih regija u Poreču

Sedmi po redu Forum hrvatskih i poljskih regija održan je u Poreču od 11. do 13. travnja. Fokus događanja kojem su nazočile i predstavnice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE predvođene ravnateljicom Sanjom Peričić, bio je na strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, ravnomjernom razvoju kroz poticanje ruralnih krajeva, važnosti investicija u regijama te obrazovanju i kulturi u regijama. Na Forumu hrvatskih i poljskih regija sudjelovao je i zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković.

„Forum hrvatskih i poljskih regija bio je odlična prilika da čujemo dobra i loša iskustva naših poljskih kolega u korištenju sredstava iz EU fondova, jer njihova zemlja ima dulje članstvo u Uniji od naše. Na Forumu se moglo čuti kako se i Poljska kao i mi, suočavala s problemima i otporima, posebno u procesu decentralizacije sustava upravljanja fondova EU-a. Međutim više puta je naglašeno kako su Poljaci u apsorpciji EU sredstava vrlo uspješni, te se i ja toplo nadam da će Hrvatska u sljedećoj financijskoj perspektivi slijediti njihov primjer, pogotovo ako se zna da je na Forumu istaknuta činjenica kako je regionalna razina u svim segmentima sposobnija i uspješnija u ostvarivanju svih zadataka koji su pred nju postavljeni.“ – zaključila je ravnateljica Peričić.

Forum je organizirala Hrvatska zajednica županija, te je istaknuto kako je skup rezultat dobre suradnje Hrvatske zajednice županija i Saveza vojvodstava Republike Poljske.

„Ovi susreti krenuli su kada su uvjeti bili drugačiji – Poljska je bila članica Europske unije, dok je Hrvatska bila na ulasku. Od tog prvog susreta  2011. napravljeno je mnogo, naše su regije razvijenije, no želimo se razvijati i dalje te nam je u tom smislu ovakva suradnja iznimno važna.“ – kazao je predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Olgierd Geblewicz, dodao je i kako je u tom procesu iznimno važno korištenje sredstava EU fondova.

„Proračun Europske unije u narednom će razdoblju biti manji, no važno je da Poljska i Hrvatska zajedno zagovaraju kohezijsku politiku koja je iznimno bitna za razvoj naših regija.“ – komentirao je Geblewicz.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk je pak u svom obraćanju pojasnio ulogu regionalne samouprave, koja je važna  poveznica između lokalne zajednice i nacionalne razine po pitanjima koja se tiču poboljšanja života.

„Sudjelovanje županija u pripremama i programiranju operativnih programa ključno je kako bi Republika Hrvatska što kvalitetnije i namjenski iskoristila sredstva Europske unije za ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske.“ – poručio je Pauk.

Osim gospodarske i ekonomske važnosti, Forum je pokazatelj i nastavka prijateljskih odnosa Poljske i Hrvatske, zemalja koje, osim sličnog mentaliteta, dijele i slične izazove vezane uz gospodarska pitanja i regionalni ustroj, istaknuli su organizatori.

Forum se održao pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Zaklade Konrad Adenauer. Suorganizatori sedmog Foruma su Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, Istarska županija, Hrvatska gospodarska komora i Grad Poreč.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019