16:05:49 | 17.04.2018

Djelatnice ZADRE NOVE na info danu i radionici o LIFE programu

Koje su mogućnosti da se projektne ideje financiraju bespovratnim sredstvima iz programa Life predstavljeno je na LIFE Tematskom info danu 11. travnja 2018. u Zagrebu.

Događanju su nazočile i djelatnice Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE kako bi proučile mogućnosti koje ovaj program pruža za financiranje projektnih ideja s područja Zadarske županije.

Fokus Tematskog info dana, kojeg je pratilo 150 sudionika iz javnih institucija, privatnog sektora i nevladinih organizacija, bio je na tematskim prioritetima LIFE programa i aktualnim politikama zaštite okoliša, prirode i klime. Nakon uvodnog dijela, prezentacije i diskusija su se odvijale u tri paralelne sesije po tematskim prioritetima (Priroda i bioraznolikost, Okoliš i učinkovito korištenje resursa, Klimatske aktivnosti).

Otvaranje LIFE natječaja najavljeno je za 18. travnja 2018.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike hrvatska je nacionalna kontakt točka za Program LIFE Europske unije, te je ovo događanje i organiziralo. Predavači, redom predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, okupljenima su približili aktualne politike EU-a koje Hrvatska ima obavezu provoditi, te na koji način bi LIFE projekti pridonijeli izvršavanju tih obaveza.

Iz nacionalne kontakt točka za Program LIFE Europske unije naglasili su važnost kontaktiranja relevantnih institucija pri pisanju projektnog prijedloga kako bi nadležne institucije bile upoznate s budućim projektima, te su pozvali sve zainteresirane prijavitelje da im se jave.

Dana nakon info dana, za predstavnike razvojnih agencija organizirana je radionica i jednodnevno studijsko putovanje obilaska dviju projektnih lokacija, kako bi na terenu mogli vidjeti realizaciju LIFE programa.

Saznali su tako više o projektima: LIFE Stara Drava – Prekogranična suradnja na revitalizaciji kompleksa riječnih staništa u području Natura 2000 (LIFE13 NAT/HU/000388) koji se provodi na području općine Pitomača (Križnica)  te DRAVA LIFE – Integrirano upravljanje rijekama (LIFE 14/NAT/HR/000115) koji se provodi na području općine Čađavica. Obje općine se nalaze u Virovitičko-podravskoj županiji.

U Eko centru Banov Brod u općini Pitomača, polaznike radionice su pozdravili Tatjana Arnold Sabo , ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko–podravske županije, Željko Grgačić, načelnik Općine Pitomača i Josip Ivoš, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanaca.

Ravnateljica Arnold Sabo je prezentirala  provedbu dvaju LIFE projekta u kojima sudjeluju zajedno s međunarodnim partnerima.

Križnicu, jedini prekodravski teritoriju u ovom dijelu Hrvatske, gosti su u pratnji djelatnika Javne ustanove i općine Pitomača obišli biciklima vozeći se poučnom stazom LIFE – Stara Drava.

Uslijedio je posjet Informativno edukativnom centru Dravska priča u Noskovcima, gdje je predstavljen postav Centra i provedba projekta Drava Life.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019