16:05:27 | 26.04.2018

Sastanak s ministricom Žalac: Regionalni koordinatori i županije trebaju biti produžena ruka Ministarstva

U utorak 24. travnja 2018. godine ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac u Zagrebu je održala sastanak sa županima i regionalnim koordinatorima. Sastanku je nazočila Sanja Peričić, ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRE NOVE, ustanove koja je regionalni koordinator za Zadarsku županiju te zamjenik župana Zadarske županije Šime Vicković.

Razgovaralo se o Nacionalnoj razvojnoj strategiji RH, mogućnostima koje pružaju razvojni sporazumi, te o financiranju regionalnih koordinatora.

Tom prilikom je Šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk pohvalio inicijativu redovitih radnih sastanaka te uključivanje Hrvatske zajednice županija u kreiranje novog okvira operativnih programa. Istaknuto je kako je nužno da županije i regionalni koordinatori budu produžena ruka Ministarstva, ali i oni koji će najbolje artikulirati potrebe s lokalne i regionalne razine. Uz to, Župani i regionalni koordinatori aktivno sudjeluju i u izradu Nacionalne razvojne strategije.

Osvrt je dan i na izazove s kojima se regionalni koordinatori i županije susreću u realizaciji EU projekata.

Sastanku je prethodilo otvorenje manifestacije „Tjedan EU fondova“ koji se u Hrvatskoj održava od 24. do 27. travnja. Tjedan posvećen EU fondovima, uz ministricu Žalac je otvorio i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

„Tjedan EU fondova“ je obrazovno-informativno događanje koje od 2013. godine organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s kolegama iz drugih institucija u sustavu upravljanja i kontrole EU fondova, a tijekom kojeg se široj javnosti, korisnicima i potencijalnim korisnicima predstavljaju aktualne mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije, rezultati, uspješni projekti te izazovi s kojima se prijavitelji najčešće susreću.

Na otvorenju su predstavljeni  Operativni programi Konkurentnost i kohezija i Učinkoviti ljudski potencijali te Program ruralnog razvoja RH i Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, a održan je i dijalog s publikom u obliku pitanja i komentara te je predstavljan proces izrade Nacionalne razvojne strategije.

„Vlada RH i resorno Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u suradnji sa svima vama, aktivno radi na pojednostavljivanju procedura i sustava upravljanja EU fondovima te na izmjeni zakonske regulative kako bi se još više ubrzalo objavljivanje natječaja, ugovaranje i provedba projekata. Sve to radimo kako bismo povećali broj korisnika EU sredstava, a onima koji projekte već provode, pružili podršku i potrebne informacije, s krajnjim ciljem – što većom iskorištenosti sredstava Europske unije koja su nam na raspolaganju.“ – poručila je ministrica Žalac.

Ministar Tolušić je istaknuo kako je protekla godina rekordna u korištenju EU sredstava: „Ovakvi događaji su izuzetno potrebni kako bismo informirali javnost o mogućnostima i dobrim pričama iz EU fondova. Protekla godina svakako je bila rekordna u korištenju EU sredstava, a ozbiljni pomaci se vide i na terenu – ugovoreno je 8500 novih projekata vrijednih 4,8 milijardi kuna“.

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019