16:04:43 | 08.06.2018

Održan prvi ciklus radionica „Epidemiologija“ u sklopu projekta MELAdetect

U sklopu redovnih aktivnosti projekta „MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka“ koji se financira iz programa prekogranične suradnje Interreg IPA Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020, u utorak, 05. lipnja 2018. godine u Mostaru je održan 1. ciklus radionica „Epidemiologija“ za zdravstvene i nezdravstvene djelatnike.

U zemljama koje pripadaju mediteranskom podneblju, zbog visoke razine insolacije postoji povećana potreba za podizanjem svijesti o melanomu, važnosti njegovog ranog otkrivanja te najnovijim mogućnostima liječenja. Kasno otkriven melanom ostavlja male mogućnosti za izlječenje oboljelih. Ranim otkrivanjem melanoma povećavaju se šanse za preživljavanje oboljelih do čak 95%.

Provedbom projekta MELAdetect pridonosi se prevenciji melanoma kože, sluznica i oka, poboljšanju rane dijagnoze melanoma, informiranju i podizanju svijesti o melanomu kože, sluznica i oka, informiranju i podizanju svijesti o novim terapijskim mogućnostima kod melanoma te o mogućnostima sudjelovanja u kliničkim studijama i razmjeni iskustava u prekograničnom području.

Projektne aktivnosti podrazumijevaju organizaciju specijaliziranih radionica za zdravstvene djelatnike i studente te nezdravstvene djelatnike,  s ciljem podizanja svijesti i znanja o ranom otkrivanju melanoma.

Radionica „Epidemiologija“ za zdravstvene djelatnike i studente odsjeka za zdravstvene studije se održala u utorak, 05. lipnja 2018. godine, u Vijećnici Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, s početkom u 12.00 sati.

Teme koje su bile predstavljene kako slijedi:

  • Epidemiologija melanoma kože
  • Epidemiologija melanoma oka i sluznica.

Radionica „Epidemiologija“ za nezdravstvene djelatnike (frizere, kozmetičare, optičare i optometričare) održana je istog dana na istom mjestu s početkom u  13.30 sati.

Teme koje su bile predstavljene su kako slijedi:

  • Epidemiologija melanoma kože: kako prepoznati melanom kože
  • Epidemiologija melanoma oka i sluznica: kako prepoznati melanom oka i sluznica.

Radionice su vodile stručnjakinje s iskustvom u području dijagnostike i terapije melanoma kože, sluznica i oka prof. dr. sc. Dubravka Šimić, dr. med., spec. dermatovenerologije sa Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i prof. dr. sc. Suzana Konjevoda, dr. med., spec. oftalmologije, sa Sveučilišta u Zadru. Projekt je prisutnima predstavila prof. dr. sc. Katarina Vukojević, dr. med.

Nezdravstveni djelatnici koji su sudjelovali na radionici dobili su certifikat o sudjelovanju Centra za stalno medicinsko usavršavanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, a zbog zdravstvenih djelatnika radionica je bila prijavljena za bodovanje Liječničkoj komori HNŽ/K.

Radionicama je prethodio četvrti redovni sastanak projektnog tima na kojem su se između ostalog odredili datumi održavanja radionica „Epidemiologije“ u Zadru i Baru. Prema rasporedu idući je Zadar, početkom srpnja 2018. godine te se očekuje velik odaziv sudionika.

Ukupna vrijednost projekta je 652.427,90 eura od čega sufinanciranje sredstvima EU iznosi  554.563,72 eura, odnosno 85%. Nositelj projekta je Zavod za javno zdravstvo Zadar, a partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru te Opšta bolnica Blažo Orlandić Bar. Glavni cilj projekta MELAdetect je, zajedničkom prekograničnom suradnjom, poboljšati kvalitetu zdravlja i zdravstvenih usluga na području prevencije i liječenja kožnog, očnog i mukoznog melanoma.

 

Poslijednja izmjena dana 26.06.2019