10:36:34 | 18.05.2023

AdriaClim: Završna konferencija “Znanost i upravljanje: More mogućnosti za prilagodbu obali”

Završna konferencija projekta AdriaClim održana je u utorak 9. svibnja 2023. godine u Ravenni.

Projekt okuplja ukupno 19 partnera s hrvatske i talijanske strane pa su tako na konferenciji nazočili su stručnjaci sa sveučilišta, istraživačkih centara i centara za obuku u području klimatskih promjena i prilagodbe obale, stručnjaci i tehničari, novinari, politički akteri i donositelji odluka, predstavnici nevladinih organizacija i civilnog društva.

Konferencija je za cilj imala prezentaciju rezultata projekta svim zainteresiranima, a posebno kreatorima politika kao i poticanje rasprave sa sudionicima o odnosu znanosti i politike.

Predstavnici Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA predstavili su aktivnosti na projektu i sudjelovali na panelu na kojem se raspravljalo o inovativnom pilot rješenju sustava navodnjavanja Aquaweb koji se nalazi na Sveučilišnom dobru Baštica u Zadarskoj županiji. Aquaweb na Baštici je prvi izrađeni u Zadarskoj županiji i u Hrvatskoj. Ovaj inovativni sustav prikuplja vlagu iz zraka i omogućuje navodnjavanje u sušnim razdobljima kad presuše izvori vode na principu mreže koja oponašajući pauka sakuplja vodu iz zraka i na taj način služi za navodnjavanje.

Projektne aktivnosti projekta bile su usmjerene na definiranje učinaka ekstremnih događaja na morske ekosustave, razvoj metodologija i aktivnosti obnove na temelju znanstvenih dokaza, razvoj i poboljšanje sustava praćenja, pristup podacima praćenja putem informacijskog sustava te provedbu pilot projekta aktivnosti usmjerene na obnovu i poboljšanje integriranih sustava upravljanja.

Vodeći partner na projektu je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku Emilia Romagna (Italija). Uz Agenciju ZADRA NOVA, partneri iz Hrvatske su Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Dubrovačko-neretvanska županija, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije te Istarska županija.

Projekt AdriaClim, punog naziva „Climate change information, monitoring and management tools for adaptation strategies in Adriatic coastal areas“ ukupne je vrijednosti 8.823.415,00 eura, dok bespovratna sredstva iznose 7.499.902,75 eura. Ukupan proračun s kojim raspolaže ZADRA NOVA iznosi 319.550,00 eura. Projekt se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

Last modified on Thursday, 18 May 2023 10:46