11:25:53 | 31.01.2023

BOOST5: Održan studijski obilazak zadarskog zaleđa

U sklopu projekta BOOST5, Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA organizirala je u petak, 27. siječnja 2023. godine, studijski obilazak zadarskog zaleđa. Cilj obilaska bio je predstavljanje kulturne i prirodne baštine zadarskog zaleđa te promocija turizma ruralnog područja i razvoja održivog turizma.

Sudionici posjeta bili su dionici iz područja turizma, lokalnih javnih vlasti, razvojnih agencija, sveučilišta te predstavnici medija. Tijekom studijskog posjeta sudionici su imali priliku posjetiti Zavičajni muzej Benkovac, arheološki lokalitet Asseriu, utvrdu Kličevica, Vransko jezero i Maškovića Han.

Projektom BOOST5 želi se podići svijest o potencijalu turizma kao gospodarskoj snazi i izvoru sredstava za život, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. BOOST5 uključuje privatne i javne aktere u kreiranje zajedničkih strategija za kulturu i identitet krajobraza na način da se formira održiva turistička ponuda s inovativnim pristupom. Također, želi se osigurati i promicati sinergija među različitim dionicima i teritorijima, kako bi se ubrzala uspješna provedba održivih politika i podigla ekološka svijest te se stvorile nove ideje za sljedeće programsko razdoblje.

Očekivani rezultati projekta BOOST5 među ostalim su i kreiranje četiri nove projektne ideje kojima je u fokusu promocija održivog turizma i doprinos razvoju ruralnog područja te promocija kulturne i prirodne baštine zadarskog područja putem izrađenih dokumenata Baština u manjim ruralnim područjima i Katalog primjera dobre prakse.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA ima ulogu partnera u projektu, a u projektu sudjeluje još 7 partnera iz Italije i Hrvatske. Projekt se sufinancira iz programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014.-2020. u iznosu od 85% bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost projekta je 597.325,00 €. Projekt je započeo 1. lipnja 2022. godine i traje do 30. lipnja 2023. godine. Cilj projekta BOOST5 je kapitalizacija rezultata 5 projekata sufinanciranih iz Programa prekogranične suradnje Interreg Italija Hrvatska: Made in-Land, Atlas, Revival, Tempus i Underwatermuse s ciljem identifikacije prepreka za razvoj održivog turizma u prekograničnom području kao stvaranje baze za nove projekte u financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine.

Last modified on Wednesday, 01 February 2023 11:52