13:26:08 | 06.12.2022

Održana početna konferencija projekta „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III“

Početna konferencija projekta „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza III“ održana je u petak 25. studenoga 2022. godine u Centru za kreativne industrije Zadar.

Okupljenima su se uvodno obratili pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije Ivan Šimunić i zamjenica ravnateljice Agencije za razvoj Zadarske županije Jadranka Petek.

„U duhu one stare izreke da nema smisla nekome dati ribu, već ga treba naučiti kako da ju sam ulovi, ističem da je upravo pomoć u stjecanju novih znanja i vještina djeci s teškoćama najvrijednije što im mi kao društvo možemo pružiti. Ne samo da će moći ostvariti svoj maksimum, već će im integracija u društvo pomoći u izgradnji samopouzdanja i stvaranju osjećaja da su i samo aktivni članovi društva, a ne samo netko tko čeka pomoć.“ – kazao je pročelnik Šimunić i dodao - „Ne zaboravimo i utjecaj koji integracija ima za djecu bez poteškoća. Imati u razredu nekoga tko je drugačiji uči ih empatiji i prihvaćanju različitih kao jednako vrijednih, a upravo to je ono što nam u ovom prilično okrutnom suvremenom svijetu u kojem živimo, u svijetu koji u duhu površnosti propagira ljepotu, izvrsnost i savršenost kao jedino vrijedno, itekako treba.“.

„Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pružala je, i kroz ovaj projekt koji danas predstavljamo, i dalje pruža tehničku pomoć u provedbi projekata kojima se osiguravaju sredstva za rad pomoćnika u nastavi u školama na području cijele Zadarske županije. Svjesni smo da se pomoćnici u svom radu suočavaju s brojnim izazovima u radu ali vjerujem kako svi mi zajedno možemo dati svoj doprinos za prepoznavanje značaja i uloge pomoćnika u nastavi za zajednicu. Projekti kao što je ovaj potvrđuju njihov značaj.“, kazala je zamjenica ravnateljice Agencije ZADRA NOVA Jadranka Petek.

Projekt je predstavila voditeljica projekta iz Agencije ZADRA NOVA Marijana Vladović. U 2022./2023. osigurana je stručna podrška za 101 učenika s teškoćama u razvoju putem angažiranja 97 stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi. 66 pomoćnika nastavlja svoj prošlogodišnji rad sa djecom te su zaposlena je 23 nova stručno osposobljena pomoćnika.

Nositelj projekta je Zadarska županija, a partneri 20 osnovnih te 6 srednjih škola kojima je osnivač Zadarska županija. Projekt je ukupne vrijednosti 4.394.274,60 kn, od čega bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda iznose 3.954.847,14 kn, a ostatak u iznosu od 10% sufinancira Zadarska županija. Provedba projekta trajat će do 9. kolovoza 2023. godine.

Svoje višegodišnje iskustvo rada kao pomoćnica u nastavi s okupljenima je podijelila Lidija Tabori Paleka. „Kada govorimo o prednostima rada kao pomoćnik, na prvom mjestu bih rekla da taj posao ispunjava čovjeka jer ispunjava svoju svrhu u pravom smislu te riječi. Napredak u razvoju učenika koji ima posebne odgojno-obrazovne potrebe kao i njihovo zadovoljstvo, velikim su dijelom rezultat osiguravanja podrške pomoćnika u nastavi. Pomoćnik je tu da pomiče barijere s kojima bi se učenici susretali, a koje bi značajno onemogućile izražavanja i razvijanje svih njihovih potencijala.“ – kazala je pomoćnica Tabori Paleka i dodala „Ja sam već nekoliko puta preporučila ovaj posao drugima. Ovaj posao zahtijeva želju za pomaganjem, osjetljivost za neravnopravnost, želju za osiguravanjem ravnopravnosti u postizanju kvalitete života. Onome tko ima te osobine, ja iz iskustva mogu reći, da je napredak učenika kojemu pomažete najveća nagrada i najveće zadovoljstvo. Lijepo je ići skupa prema cilju, doprinositi da škola postane i ostane mjesto inkluzije kao dio društva bez prepreka.“.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator, pružila je svoju stručnu i tehničku pomoć u pripremi projekta te će sudjelovati i u njegovoj provedbi. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U sklopu konferencije voditeljica centra EUROPE DIRECT Zadar Marija Dušević, predstavila je okupljenima Kutak za učenje, mrežnu stranicu Europske komisije na kojoj su dostupni nastav ni materijali besplatni za preuzimanje, zatim interaktivne karte i igre za sve uzraste na temu EU.

Stranica je dostupna na poveznici.

 

Last modified on Tuesday, 06 December 2022 13:37